Değerli Paydaşlarımız,
Cumhuriyetimizin 100. yaşını büyük bir onur ve gururla kutladığımız bugünlerde, ülkemizin bağımsızlığı için tüm benliğiyle mücadele eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Türkiye’nin en büyük iki bankasından biri olarak her zaman olduğu gibi Türkiye Yüzyılı’nda da ülkemizin kalkınmasına ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz.
Küresel ekonomi 2023 yılına, dünya genelinde yaşanan yüksek enflasyon ve beraberinde getirdiği ekonomik durgunluk endişeleriyle başladı. Bununla birlikte, ABD bankacılık sektöründe yaşanan iflaslar, İsrail’in Gazze’yi işgali ve Rusya-Ukrayna savaşının devam eden olumsuz etkileri küresel piyasalar üzerinde etkili oldu.
Yıl genelinde, küresel piyasalarda önde gelen merkez bankalarının kararları yakından takip edildi. Bu kapsamda ABD Merkez Bankası (Fed) 2023 yılında toplam 100 baz puan faiz artırırken son dört toplantıda faiz oranlarını sabit tuttu. Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2023 yılında faizlerde 200 baz puanlık artış gerçekleştirdi. Çin Merkez Bankası (PBOC) ise, toparlanmayı desteklemek için zorunlu karşılık oranlarını düşürme kararı alarak 2023 yılı içerisinde 200 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdi. Bu dönemde pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankası faiz artırırken Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise negatif faiz oranını korudu.
ABD ekonomisi, enflasyonun hedeflenenin üzerinde olmasına ve bu anlamda yaşanan endişelere rağmen, hane halkı ve hükümet harcamaları sayesinde 2023 yılının son çeyreğinde beklentilerin altında %3,2 büyüyerek iktisadi faaliyetlerinin güçlü seyrini sürdürdü. Euro Bölgesi ise, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın beklentilere paralel olarak yılın son çeyreğinde daralması ve en büyük ikinci ekonomisi Fransa’nın ise son çeyrekte büyümemesi sonucu resesyonun eşiğine geldi. Bölge ekonomisi büyümesi, hane halkının satın alma gücünde yaşanan zayıflama, kuvvetli parasal sıkılaşma ve düşen dış talep nedeniyle 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre değişim göstermezken yıllık bazda ancak %0,1 olarak gerçekleşti. Çin ekonomik zorluklar, konut sektöründeki çöküş, yerel yönetimin borçlarının kapanması ve zayıf özel sektör güveni gölgesinde %5,2 büyüdü.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının Haziran ayından itibaren kademeli olarak sıkılaşan bir politika izledi. Haziran ayında %8,5 olan faiz oranını aşamalı bir şekilde yıl sonunda %42,50’ye yükseltti. Ayrıca TCMB 2023 yılında, menkul kıymet tesisine ilişkin sadeleşme adımları atarak TL mevduata geçişi teşvik edecek değişiklikler yaptı.
Bir önceki yılı güçlü büyüme ile tamamlayan Türkiye ekonomisi ise, 2023 yılına küresel piyasalara paralel sıkıntılarla başladı. Şubat ayında yaşanan büyük deprem felaketi büyüme, enflasyon ve bütçe dengesi üzerinde baskı oluşturdu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Türkiye ekonomisi 2023 yılında %4,5 oranında büyüme kaydetti.
Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir büyümesine en büyük katkıyı sağlayan ve ekonomik faaliyetlerin merkezi durumunda olan bankacılık sektörü, bu dönemde de güçlü yapısını koruyarak her zaman olduğu gibi ülke ekonomisine destek olmaya devam etti. Türk bankacılık sektörünün varlık büyüklüğü 2023 yıl sonu itibarıyla bir önceki yıla göre %64 oranında artarak 23.519 milyar TL’ye ulaştı. Toplam nakdi ve gayri nakdi krediler bir önceki yıla göre %58 artışla 16.165 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün en büyük fonlama kaynağı olan mevduat kalemi ise %68 artışla 14.852 milyar TL oldu. Türk bankacılık sektörü güçlü sermaye yapısını 2023 yılında da korudu. Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu %19,06 oranında gerçekleşti.
Bu dönemde VakıfBank olarak, toplumsal sorumluluk bilincimizle köklü geçmişimizi birleştirerek tüm paydaşlarımız, toplumumuz ve çevremiz için değer yaratmaya ve ihracat, yatırım ve üretim odaklı desteğimizle ülke ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamaya devam ettik. Toplam varlıklarını 2.797 milyar TL seviyesine çıkaran Bankamız, Türkiye’nin 2. büyük bankası konumunu güçlü bir şekilde devam ettirdi. Varlık büyümesine en büyük katkıyı krediler kalemi sağladı. Bankamızın seçici kredi politikası doğrultusunda nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla milli ekonomiye sağladığı destek 1.989 milyar TL’ye ulaştı.
Ayrıca 6 Şubat 2023’te yaşanan, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve çevresinde bulunan 10 ili de etkileyen büyük deprem felaketinde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza ve VakıfBank ailemizin üyelerine Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve ülkemize başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Ülkemiz tarihindeki yaşanan en büyük felaket olan bu deprem hepimizi derinden etkiledi. Ülkece depremin yaşandığı ilk günden itibaren büyük bir dayanışma örneği gösterdik. Her zaman olduğu gibi ülkemize karşı duyduğumuz sorumlulukla yaraların sarılması, zor günlerin atlatılması için var gücümüzle çalıştık ve bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz.
VakıfBank olarak, 69 yıldır olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de girişimcilerimizin, esnafımızın, çiftçimizin ve çalışanlarımızın yanında olacağız. Uluslararası piyasalardaki öncü rolümüz, sunduğumuz yenilikçi ürün ve hizmetlerimiz ile sektöre yön veren konumumuzla Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir ve güçlü büyümesine destek olmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle bize güven duyan müşterilerimize, hissedarlarımıza ve yatırımcılarımıza, özverili çalışmalarıyla başarılarımızda büyük emekleri bulunan çalışanlarımıza ve tüm diğer paydaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunarım.
Saygılarımla,
Mustafa SAYDAM
Yönetim Kurulu Başkanı
2.797 milyar TL
Toplam varlıklarını 2.797 milyar TL seviyesine çıkaran Bankamız, Türkiye’nin 2. büyük bankası konumunu güçlü bir şekilde devam ettirdi.