SKA 8
Denetim Komitesinin gözetim ve denetimi altında faaliyetlerini yürüten İç Kontrol Başkanlığımız; sistemimizin güvenilirliği, bütünlüğü ve bilgilerin zamanında elde edilebilirliğini sağlamak üzere, Banka faaliyetlerinin icrasına yönelik operasyonel işlemlerin, Banka iletişim kanalları ile bilgi sistemlerinin, finansal raporlama sistemlerinin ve iş süreçlerinin uygulanmasına yönelik kontrollerin gerçekleştirilmesinden sorumludur. Böylece faaliyetlerimizin yasal mevzuata ve üst yönetimin belirlediği hedef, politika ve stratejilere uygun olarak yürütülmesini ve Banka’da riskli işlemlerin kontrollerinin sağlanmasını amaçlıyoruz.
Bankacılık Kanununun “İç Kontrol Sistemi” başlıklı 30. Maddesi, BDDK tarafından yayımlanan “Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik” ve “Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” ile ilgili diğer yasal düzenlemeler çerçevesinde risk odaklı bir bakış açısıyla Banka’nın tüm yurt içi ve yurt dışı şubeleri, Genel Müdürlük birimleri ve konsolidasyona tabi bağlı ortaklıklarında iç kontrol faaliyetlerinde bulunuyoruz. Yerinden ve merkezden gerçekleştirdiğimiz iç kontrol faaliyetleri kapsamında tespit edilen bulgu ve önerileri, raporlar aracılığı ile ilgili taraflarla paylaşıyor, alınan aksiyonları takip ediyoruz. Ayrıca, bilgi sistemleri faaliyetlerinin güvenli ve Banka tarafından belirlenen kurallar dâhilinde gerçekleştirilmesine yönelik bilgi teknolojileri kontrollerini gerçekleştiriyoruz.
Bankamız risklerinin tanımlanmasına, ölçülmesine ve önlenebilmesine yönelik olarak, İç Kontrol Başkanlığımız görevlerin fonksiyonel ayrımı ile yetki ve sorumlulukların paylaşımının kontrolünü yapıyor. Banka iş birimlerinin oluşturduğu projelerin, prosedür ve süreçlerin Banka içi politika ve kurallara uyumları ve taşıdıkları olası riskleri değerlendirerek risklerin azaltılması ve yönetilmesini sağlayacak şekilde görüş bildiriyor, kontrol noktalarını belirliyor, kontrol faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması, süreç ve prosedürlerde otokontrol ve sistemsel kontrol mekanizmalarının oluşturulması, iyileştirilmesi ve operasyonel risklerin azaltılmasını sağlıyor.
İç Denetime ilişkin ayrıntılı bilgiye raporumuzun İç Sistemlerin İşleyişine İlişkin Değerlendirmeler ve Dönem İçi Faaliyetler bölümünden erişebilirsiniz.
Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi
Suç gelirlerinin aklanmasına, terörün finansmanına ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanına karşı mücadele edilmesi ve mali sistemin suçlular tarafından kullanılmasının önlenmesi etik bankacılık kapsamında odaklandığımız başlıca alanlar arasındadır. Bankamız ve iştiraklerimizin sunduğu ürün ve hizmetlerin, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı amacıyla kullanılmasının önüne geçilmesi için gerekli önlemler alınmaktadır.
Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı, kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile ilgili etkin mücadelenin sağlanabilmesi ve mali sistemin suçlular tarafından kullanılmasının engellenebilmesi amacıyla 5549 sayılı “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun”, 6415 sayılı “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun”, 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun ve ilgili yönetmelikler gereği Bankamızca; kurum politikası ve prosedürlerinin oluşturulmasını, risk yönetimi, izleme, kontrol ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesini kapsayacak şekilde uyum programı hazırlanmıştır. Söz konusu faaliyetler Uyum Görevlisine bağlı olarak Uyum Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir.
Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Politika Dokümanı ve Uygulama Esasları (MASAK Uyum Politikası) ile Bankamızda konuyla ilgili oluşturulan politika, prosedür ve kontrol yöntemleri aracılığıyla ulusal ve uluslararası düzenleme ve kurallara uygun hareket edilmektedir.
Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanının Önlenmesi kapsamında yer alan yasal yükümlülükler ile yine aynı konudaki uluslararası kural, ilke ve esaslara uyumun sağlanmasına yönelik faaliyetler, Uyum ve Mevzuat Başkanlığımız aracılığıyla yürütülmektedir. Başkanlığa bağlı Uyum Müdürlüğümüz bu konuda risklerin bertaraf edilmesi için müşterilerin, işlemlerin ve hizmetlerin risk temelli bir yaklaşımla değerlendirilmesini, suç gelirleri ile mücadele ve yasal ve idari yükümlülükleri hakkında çalışanların bilgilendirilmesini sağlamaktadır.
Yeni işe başlayan çalışanlarımıza, Oryantasyon ve Temel Eğitim Programı kapsamında Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi konusunda sınıf içi ve e-öğrenme eğitimleri verilmektedir. Mevcut çalışanlarımız için de sınıf içi ve e-öğrenme eğitimleri düzenlenmektedir.
Her yıl düzenli olarak Bankamız çalışanlarına “Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanının Önlenmesi” konulu sınıf içi ve e-öğrenme eğitimi verilmektedir. Tüm çalışanlarımıza Bankacılıkta Sahtecilik ve Dolandırıcılık eğitimleri başlığı altında yer alan;
GRI 2-25, 3-3, 205-1, 205-2, 205-3