Öncelikli Konular & SKA'lar
Finansal Kapsayıcılık
SKA 5, 8, 9, 10
Toplam Şube Sayısı
944
ATM Sayısı
4.055
Engelsiz Yaşam ATM’leri
4.055
Şube Dışı Kanallardan Yapılan İşlemlerin Payı
%98
RİSKLER
Teknolojik yatırımların yüksek maliyetleri
Müşteri ürün ve taleplerinin farklılaşması
Belirli müşteri gruplarının bankacılık hizmetlerine erişimde sorun yaşaması
İklim değişikliği kaynaklı afetlerin duran varlıklar üzerindeki etkileri
FIRSATLAR
Yeni yazılım ve uygulamaların geliştirilmesi
Hızlı, güvenilir ve pratik çözümler sunmak amacıyla geliştirilen yenilikçi finansal çözümler
Finansa yaygın erişimin müşteri algısına pozitif katkısı
Operasyonel süreçlerde yapılan iyileştirmelerin iklim değişikliğine sağlayacağı olumlu katkı
SKA 5, 8, 9, 10
Kurumsal, Ticari, KOBİ, Perakende, Yerel Yönetimler ve Tarım Bankacılığının yanı sıra; Bireysel ve Özel Bankacılık alanlarını da kapsayan çağdaş bankacılık ürün ve hizmetlerimiz ve çağın gereksinimlerine uygun bilgi işlem altyapımız, yaygın şube ağımız ve alternatif dağıtım kanallarımız ile müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda finansal çözümler sunuyor, verimlilik odaklı politikalarımızla her kesimden müşterimize destek olmaya devam ediyoruz.
944 şubemiz ve 30 bölgemizden oluşan saha yapılanmamızda %25’i kırsal, %18’i kalkınmada öncelikli bölgelerde yer alan şubelerimiz ile finansa erişimi kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Mekân ve zamandan bağımsız kullanıma imkân sağlayan dijital bankacılık uygulamalarımız ile bankacılık hizmetlerinin daha fazla insana ulaşmasını sağlıyoruz. Bankamızdaki işlemlerin %98’ini şube dışı kanallarımızdan gerçekleştiriyoruz.
Ayrıca yurt dışında bankacılık faaliyetlerini yürütmek üzere kurulan iştirakimiz VakıfBank International AG’nin Viyana ve Köln şubeleri, Budapeşte temsilciliği ile New York, Bahreyn, Erbil ve Katar’da yer alan 4 şubemiz aracılığıyla yurt dışında da müşterilerimize hizmet sunmaya devam ediyoruz. Katar Finans Merkezi’nden 10 Mayıs 2020 tarihinde aldığımız lisans onayı ile her geçen gün daha da güçlü bir finans merkezi olma yolunda ilerleyen Katar’da bankacılık lisansına sahip ilk ve tek Türk Bankası olduk. Yurt dışında faaliyet gösteren Türk müteşebbisinin ve iş insanlarının daima yanında olarak yurt dışı faaliyetlerimizi artırıyoruz.
Tabana yaygın tasarruf mevduatını artırmak için, 2023 yılında da dijital kanallardan vadeli hesap açılışını artırma yönünde çalışmalara devam ettik. Ayrıca, CRM çalışmaları sonucu müşteri odaklı kampanyalar ile inaktif müşterilere ulaşarak dijital kanallardan mevduat kazanımı sağladık. Şubelerimizden açılan “Tanışma Hesabı”nın internet ve mobil kanallar üzerinden de açılabilmesini sağladık. Bu kanallardan açılan hesapların stok bakiyesi yaklaşık 8 kat arttı. Böylece alınan aksiyonlar neticesinde dijital kanallardan hesap açan müşteri sayımız yaklaşık 300.000 adet artış göstererek 530.000’e ulaştı.
Ayrıca Bankamızın en önemli ürünlerinden biri olan ARI Hesabı ile tasarruf mevduatının tabana yaygınlaştırılması ve müşteri portföyünün genişletilmesine 2023 yılında da katkı sağlamaya devam ettik. Bunun yanında, ilk kez borsada işlem yapacak müşterilerimize sermaye piyasası işlemlerinde, daha düşük aracılık komisyonu uyguladığımız Borsa Tanışma Kampanyası ile tabana yaygın müşteri kazanımı sağladık.
Geliştirdiğimiz dijital ürünler sayesinde toplumun her kesiminin finansal ürün ve hizmetlere kolay erişmesini sağlıyor, bankacılık sektöründe finansal kapsayıcılık düzeyinin gelişmesine katkıda bulunuyoruz.
Teknolojik gücümüzü engelli vatandaşlarımızın finansal ürün ve hizmetlerden kolayca faydalanmasını sağlamak için de kullanıyor, hem şube hem şube dışı kanallarımızda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.
VakıfBank olarak toplumun her kesiminin yanında olma hedefimiz doğrultusunda bu dönemde de geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmaya ve onların birikim yapmalarına olanak sağlamaya devam ediyoruz.
Yaygın ATM Ağı
Türkiye genelinde tüm bölgelerde geniş bir alana dağılan 4.055 adet ATM’miz ile müşterilerimizin 70’ten fazla bankacılık işlemini şubede sıra beklemeden, çok daha hızlı bir şekilde 7/24 yapabilmelerini sağlıyoruz. ATM’lerimizin yaklaşık %20’si kırsalda, %21’i kalkınmada öncelikli bölgelerde yer alıyor. Bununla birlikte; ATM’lerimizin %100’ü engelsiz yaşam ATM’lerinden oluşuyor.
2024 yılı itibarıyla 2.000 adet Recycle özellikli yeni nesil ATM’nin 1.000 adedinin kurulum çalışmalarına başlayacağız. Bu ATM’ler, ekonomik ömrü dolmuş olan ATM’lerimizin yenilenmesinde kullanılarak müşterilerimizin hizmetine sunulacaktır. Yeni ATM’lerimizin, müşterilerimize hizmet vermeye başlamasıyla, 2023 yıl sonu itibarıyla 1.474 olan Recycle özellikli ATM sayımızı 2.474’e yükseltmiş olacağız. Böylece nakit ikmal sıklığının ve arıza olasılığının azalması sayesinde ikmal ve bakım işlemlerinden kaynaklanan karbon salımını azaltacağız. Ayrıca Recycle ATM’lerimizin artmasıyla ATM’lerimizin etkinliğini artıracak ve operasyonel iş yükünün azaltılması sürecine katkı sağlayacağız. Türkiye’de bir ilk olan ve çalışmalarını 2022 yılında tamamlamış olduğumuz diğer banka ATM’lerinden kare kodla para çekme uygulamasını, bu yıl içerisinde geliştirerek para yatırma işlemlerini de menümüze ekleyeceğiz. Böylelikle müşterilerimizin işlemlerini iyileştirerek kolaylaştırmayı hedefliyoruz.
Kamu bankaları olarak müşterilerimize Nisan 2018’de sunmaya başladığımız kamu bankalarına ait ATM’lerden ücretsiz olarak yararlanma hizmetinin merkezinde yer aldığı Kamu Ortak ATM çalışmalarına 2023 yılında da devam ettik. Bu doğrultuda geliştirmelerini tamamlamış olduğumuz ve Ortak ATM’de işlem yapmak isteyen müşteriye, birebir kendi bankasının menüleri ile işlem yapabilme imkânı sunan ortak yazılımımızı 1.300 ATM’mizde yaygınlaştırdık. Platforma dahil olan diğer kamu bankalarıyla birlikte toplam 5.000 adet ATM’de çalışan yazılımın, 2024 yıl sonuna dek parkuru oluşturan toplam 19.000 adet ATM’ye yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Yaygınlaşmanın tamamlanmasıyla birlikte müşterilerimize, sadece Bankamız ATM’lerinde değil toplam 19.000 adet ATM’de kendi ATM menülerimiz üzerinden işlem yapabilme deneyimini yaşatacağız.
Yaygınlaştırmaya paralel olarak yürütülen optimizasyon çalışmaları da kaynaklarımızı daha etkin bir şekilde kullanmamıza katkıda bulundu. Toplam ATM ve kalkınmada öncelikli bölgelerdeki ATM sayımızı optimizasyon çalışmaları kapsamında azaltarak tasarruf sağladık.
GRI 3-3
Engelsiz Bankacılık
Bankacılık hizmetlerine erişimde engelleri kaldırmayı hedefliyor bu kapsamda Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Engelli Vatandaşlar İçin Bankacılık Hizmetleri Çalışma Grubu’nda yer alarak engellilerin hayatını kolaylaştıracak çözümler üretmek için çalışıyoruz.
Şubelerimizin girişlerini ve iç tasarımlarını bedensel engelli müşterilerimizin kullanımına uygun olarak tasarlarken, şubede hissedilebilir yüzey, çağrı butonu, acil durum sesli ve ışıklı yönlendirme cihazları, Braille kabartmalı tanıtıcılar, engelli bankosu teminine yönelik çalışmalar yapıyoruz.
Engelli müşterilerimize yönelik çalışmalarımızı sadece şubelerimizle sınırlamıyor, hizmet verdiğimiz diğer kanallarımızda da engelli müşterimizin finansal hizmetlere erişimini kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Engelli müşterilerimiz için temel sözleşmelerimizi Braille Alfabesi ve sesli olarak sunuyoruz. Ayrıca 2023 yılında Bilge Çocuk dergisinin Braille Alfabesi ile görme engelli çocuklara özel çıkarmış olduğu sayıya destek vererek 1.000’den fazla çocuğun dergiye ulaşımını sağladık. Bankamızın sahada kullanmış olduğu tüm marka ve model fiziki POS cihazları ile Bankamız uygulaması kullanılan yazarkasa POS cihazları üzerinde kabartma yüzeyli tuşlar bulunuyor. Bu sayede engelli müşterilerimizin engelsiz bankacılık ile bankacılık işlemlerini güven içerisinde rahatlıkla gerçekleştirmelerini hedefliyoruz.
ATM’lerimizin ekran ve klavye yüksekliği ile fiziksel konumunu tekerlekli sandalye ile erişime uygun hale getiriyoruz. Fiziksel engelli müşterilerimizin kullanımına uygun olarak düzenlenen ATM’lerimizin tüm ATM’lerimiz içerisindeki oranı %40’tır. 4.055 adet ATM’mizin tamamında Bankamız müşterisi olsun veya olmasın görme engelli kişilerin bir kulaklık yardımıyla işlemlerini sesli olarak gerçekleştirebilmelerini sağlıyoruz. Bir başka deyişle ATM’lerimizin %100’ü görme engelli müşterilerimizin kullanımına uygundur.
Bunun yanında görme engelli müşteriler için Bireysel ve Ticari Bankacılık işlemlerinde kullanılan sözleşmeleri seslendirdik. Seslendirilen sözleşmeleri Bankamız web sitesinin engelsiz bankacılık alanına yükledik. Mevcut durumda hem bireysel hem de ticari segmentte bulunan engelli müşterilerimizin şubelerimize gitmelerine gerek kalmadan istedikleri yer ve zamanda sözleşmelere ulaşarak bankacılık ürün ve hizmetlerini kullanmadan önce bilgi sahibi olabilmelerine olanak sağladık.
Ayrıca “Görüntülü Hizmet” uygulamamız ile işitme engelliler için bankacılık işlemlerini kolaylaştırıyor, engel bilgisi bankada kayıtlı VakıfBank müşterilerine görüntülü çağrı merkezimiz kanalıyla işaret dili ile hizmet veriyoruz. Bu kapsamda hizmet verecek müşteri temsilcilerimize işaret dili eğitimlerini verdik. Böylece yeni uygulamamız ile işitme engellilerin günlük para transferi limiti artırma, hesap işlem türü güncelleme gibi VakıfBank mobil uygulamasında bulunmayan işlemler için bile şubeye gitme zorunluluğunu ortadan kaldırdık.
Ek olarak kayıtlı bilgileri içerisinde engel durumu yer alan müşterilerimize ve 60 yaş üstü müşterilerimize Sesli Yanıt Sisteminde öncelikli olarak müşteri temsilcisine bağlanma seçeneği sunuyoruz.