Önceliklerimiz ve Sürdürülebilirlik Yaklaşımımız

2023 yılında bilim temelli hedefleri SBTi tarafından onaylanan ilk Türk Bankası olduk.

Sürdürülebilirlik Yaklaşımımız

Faaliyete geçtiğimiz 13 Nisan 1954 tarihinden bu yana, vakıf kültüründen aldığımız güçle; bize emanet edilen varlık ve değerleri etkin ve verimli bir şekilde yöneterek müşterilerimize, çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve topluma kattığımız değeri sürekli artırıyor, ülke ekonomisinin büyümesine ve gelişmesine yönelik katkı sağlamaya devam ediyoruz.

Günümüzde çağdaş bankacılığın gerektirdiği yönetim ve çalışma anlayışı ile Kurumsal, Ticari, KOBİ, Perakende, Yerel Yönetimler ve Tarım Bankacılığının yanı sıra; Bireysel ve Özel Bankacılık alanlarında sunmuş olduğumuz ürün ve çözümler aracılığıyla müşterilerimize hizmet veriyoruz. Temel bankacılık ürünlerimize ek olarak yatırım bankacılığı ve sermaye piyasası faaliyetlerinde de bulunuyor, finansal bağlı ortaklıklarımız aracılığıyla da finansal kiralamadan faktoring hizmetlerine kadar geniş bir yelpaze içerisinde finansal ürünleri çağın gerektirdiği yüksek teknolojilerle müşterilerimize sunuyoruz. Ayrıca yurt dışından sağladığımız uzun vadeli ve uygun maliyetli fonlar ile uluslararası piyasalarda aktif rol oynamaya devam ediyoruz.

Sürdürülebilirlik alanındaki yaklaşımımız doğrultusunda faaliyetlerimiz ile gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı amaçlıyoruz. Bu çerçevede, Bankamızın sürdürülebilirlik alanında en üst düzey karar organı olan Sürdürülebilirlik Komitesi ile sürdürülebilirlik stratejisini ve politikasını belirleyerek bu doğrultuda gerekli aksiyonların hızla alınmasını sağlıyoruz. Daha hızlı karar almanın sürdürülebilirlik yolculuğumuza dinamizm kazandıracağı inancıyla, bu komiteye bağlı destekleyici yapı olarak Sürdürülebilirlik Alt Komitemiz faaliyet göstermektedir. Komitemiz, ekonomik, sosyal ve çevresel alanlardaki sürdürülebilirlik stratejisi ve politikalarını oluşturmanın yanı sıra bu strateji ve politikaları Banka faaliyetlerine entegre ederek performansı takip etmektedir. Ayrıca Bankamızda Sürdürülebilirlik Komitesi kararıyla İklim Riskleri ve Çevresel Sosyal Risk Yönetim Sistemi ve Entegre Yönetim Çalışma Grubu gibi özel uzmanlık alanları olan Alt Çalışma Grupları da bulunmaktadır. İlgili çalışma grupları dünyadaki ve ülkemizdeki iyi uygulamaların ve mevzuatın takibinden ve Banka içinde bu konudaki projelerin koordinasyonundan sorumludur. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik çalışmalarımızı Sürdürülebilirlik Servisi, Çevre Yönetim Servisi ve Çevresel ve Sosyal Etki Analiz Müdürlüğü aracılığıyla sürdürüyoruz. Sürdürülebilirlik Yönetişim Yapımıza buradan erişebilirsiniz.

Kalite odaklı büyüme stratejimiz kapsamında Genel Müdürlük birimleri ve tüm şubelerin bankacılık süreçlerini ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ile uyumlu hale getirerek “ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi” ile belgelendirdik. Ayrıca 2017 yılında ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi belgesini alarak bankacılık faaliyetlerimizin çevreye doğrudan etkisini uluslararası standartlarla uyumlu şekilde minimum düzeye indirgediğini de tescilledik. Bu çerçevede 2018 yılından bu yana sürdürdüğümüz çalışmalarımız ile 2023 yılında tüm VakıfBank çalışanlarının ISO 14001 sertifikalı binalarda çalışmasını sağladık. ISO 45001 İş Sağlığı ve Yönetim Sistemi sertifikasını alarak 2021 yılında Entegre Yönetim Sistemi’ni (ISO 9001-ISO 14001-ISO 45001) kuran ve Entegre Sertifikasyon Denetimi sonrasında sertifikayı alan Türkiye’deki ilk banka olmayı başardık. Böylece kalite, çevre ve İSG yönetim sistemlerini tek bir çatı altında yönettik. Ayrıca 2023 yılı ara denetimlerini de başarıyla geçerek Entegre Yönetim Sistemi’nin sürdürülebilirliğini bu dönemde de sağladık. Enerji politikamızı belirleyerek, amaç ve hedeflerimiz doğrultusunda 2023 yılında ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi sertifikasını alarak Entegre Yönetim Sistemimize dahil ettik. Ayrıca VakıfBank olarak ISO/EIC 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası’na da sahibiz. Önümüzdeki dönemde de ISO 27701:2019 KVYS Kişisel Veri Yönetim Sistemi Sertifikası’nı almayı hedefliyoruz. Sertifikalarımız ile ilgili detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.

Sürdürülebilirlik çalışmalarımızla uluslararası platformlarda yer alıyor ve ilkleri gerçekleştirerek sektöre öncülük ediyoruz. Çevresel, sosyal ve yönetimsel performansımızı yükselterek daha yaşanabilir bir gelecek için sürdürülebilirliği kurumsal stratejimize entegre etmeye devam ediyoruz.

Günümüzün en önemli küresel çevre sorunlarından biri olan iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlamak üzere; şirketlerin emisyon azaltım hedeflerinin belirlemesini sağlama ve özellikle de özel sektördeki iklim geçiş sürecini yönlendirme amacıyla CDP, Global Compact, Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) arasındaki bir ortaklık ile oluşturulan Bilim Temelli Hedefler girişimine (Science Based Targets initiative) 2019 yılında katılarak karbon emisyonu azaltım taahhüdünü açıklayan ilk Türk kamu kuruluşu olduk. 2022 yılında karbon emisyon azaltımına ilişkin bilim temelli hedeflerimizi belirleyerek başvurularımızı tamamladık. 2023 yılında bilim temelli hedefleri SBTi tarafından onaylanan ilk Türk Bankası olduk. VakıfBank olarak, SBTi hedeflerine ulaşmak için düşük karbon finansmanını desteklemeyi ve kredi politikalarımıza ÇSY kriterlerini entegre etmeyi, müşterilerimize sera gazı emisyonlarını raporlamaları ve azaltmaları konusunda sürekli destek ve kaynak sağlamayı planlıyoruz. Bu doğrultuda 2050 yılına kadar “net sıfır” emisyona ulaşabilmek için çalışmalarımıza da başladık. İklim değişikliğinin yarattığı risklerden insanlığın en az şekilde etkilenmesi için üzerimize düşen sorumluluğun farkında olarak sürdürülebilirliği stratejilerimizin odağına aldık. Bu doğrultuda, iklim değişikliğinin getirmekte olduğu değişim ve dönüşüm ihtiyacını en geniş perspektifte değerlendirdiğimiz ve “Net Sıfır Emisyon” beyanımızı içeren İklim Geçiş Planımızı 2023 yılında yayınladık.

Ayrıca 2015 yılından bu yana Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project-CDP) İklim Değişikliği Programı’na katılım sağlayarak iklim değişikliği stratejisi, yönetişimi, risk yönetimi ve karbon emisyon miktarı ve bu konulardaki hedeflerimizi uluslararası yatırımcılar ve kamuoyu ile paylaşıyoruz. 2022 yılında B seviyesinde olan performans notumuzu 2023 yılında 2 basamak birden yükselterek “A” skoru ile “Liderlik” seviyesine taşıdık. Türkiye’den Global A listesine girmeye hak kazanan 17 şirketten birisi olarak finans sektörü dünya sıralamasında ilk %22’lik dilimin içerisinde yer almayı başardık. Ayrıca 2022 yılında başladığımız CDP Su Güvenliği Raporlaması notunu da bir önceki yıla göre iki basamak birden yükselterek “A-“ Liderlik seviyesine ulaştırdık.

Sürdürülebilirlik yaklaşımımızın en önemli bileşenlerinden birisini oluşturan sürdürülebilirlik temalı ürünlerimizi, toplumun her kesimini gözeterek sosyoekonomik gelişimi desteklemek üzere müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Böylelikle hem müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarını karşılıyor hem de sağladığımız finansman desteği ile toplumsal gelişime katkıda bulunuyoruz.

Sürdürülebilirlik yaklaşımımızın en önemli bileşenlerinden birisini oluşturan sürdürülebilirlik temalı ürünlerimizi, toplumun her kesimini gözeterek sosyoekonomik gelişimi desteklemek üzere müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz.

Çevresel ve sosyal alanda en büyük etkimizin finansman yoluyla oluştuğunun bilinci ile finansman sağladığımız projelerin çevresel ve sosyal etkilerini değerlendirmeyi sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Bu kapsamda 20 milyon ABD Doları ve üzeri proje finansmanı kredileri için çevresel, sosyal, yönetişim ve iş sağlığı güvenliği gibi finansal olmayan riskleri ve bu risklerin muhtemel etkilerini değerlendirmek ve yönetmek üzere 2022 yılında Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sistemini kurduk. İlerleyen süreçte proje finansmanı kredilerine ilave olarak bireysel krediler hariç olmak üzere tüm kredi portföyünü bu risk analiz sürecine dâhil etmeyi hedefliyoruz.

Uluslararası piyasalarda öncü ve aktif bir banka olarak, uluslararası fon kaynaklarına erişimde sürdürülebilir bankacılığın öneminin bilinciyle hareket ediyoruz. Bu dönemde 154 milyar Türk Lirası tutarında sürdürülebilirlik temalı kaynak temin ederek sorumlu finansman anlayışımızla sürdürülebilir kalkınmaya destek olmaya devam ettik.

Ayrıca, yatırımcılara sürdürülebilir bankacılık, çevresel, sosyal, kurumsal yönetişim araştırmaları ve derecelendirme hizmeti sunma konusunda öncü konumdaki bağımsız küresel firmalardan biri olan Sustainalytics’in talepleri doğrultusunda, kendi değerlendirme metodolojilerine uygun bir çalışma gerçekleştirdik. 2023 yılında ÇSY (Çevresel, Sosyal, Yönetişimsel) risk derecelendirme puanımızı 19,1’den 18,4’e (düşük riskli) taşıyarak bankacılık sektöründe düşük risk notuna sahip bankalardan biri olduk. Bankamızın Sustainalytics tarafından 2023 yılında hazırlanan ÇSY Risk Derecelendirme Raporu’na buradan erişebilirsiniz.

Yine bu dönemde finansman araçları yoluyla elde ettiğimiz kaynakları çevre ve toplum açısından fayda sağlayan projelere kanalize etmek amacıyla çalışmalarımıza devam ettik. Bu kapsamda günden güne kapsamı genişleyen sürdürülebilir finansmana uyum sağlamak için Bankamızın Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Metnini güncelledik. Güncellediğimiz Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Metni için dünyanın önde gelen firmalarından biri olan Sustainalytics’ten İkinci Taraf Görüşü (Second Party Opinion) aldık. Sürdürülebilir ürün ve hizmetlerimizin kapasitesini artıran “Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Metni”ne buradan ulaşabilirsiniz.

Sürdürülebilir bir ekonomi, toplum ve çevre konularında değer yaratma çalışmalarımız kapsamında ulusal ve uluslararası platformlardaki iş birliklerimizi sürdürüyoruz. Birleşmiş Milletler nezdinde dünyanın en geniş sürdürülebilirlik inisiyatifi olan Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) katılımcıları arasındayız ve Kadının Güçlenmesi Prensiplerinin (WEPs) imzacısı olan ilk Türk kamu kuruluşuyuz.

Ayrıca toplumda kadın-erkek eşitliğine yönelik yaklaşımımızı ortaya koymak dünya genelinde ve tüm sektörlerde kadın-erkek eşitliği konusunda farkındalık yaratmak ve şeffaflığı artırmak amacıyla şirketlerin performansını değerlendiren Bloomberg GEI’a 5 yıl üst üste seçildik.

2023 yılında da sürdürülebilirlik performansımız için temel oluşturacağına ve performansımızı iyileştirmemizde yol göstereceğine inandığımız S&P Global tarafından hazırlanan Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi (Corporate Sustainability Assessment-CSA) Anketine gönüllü olarak katılım sağladık.

2023 yılında JCR Eurasia Rating tarafından “Pay Sahipleri”, “Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık”, “Menfaat Sahipleri” ve “Yönetim Kurulu” olmak üzere 4 ana başlık altında değerlendirmeye tabi tutulduk. Değerlendirmeler sonucu SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine çok üstün seviyede uyum sağladık. 2023 yılında SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Notundan 9,38 puan aldık ve Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi’nde yer almaya başladık.

BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nin oluşturulduğu 2014 yılından bu yana endeksteki yerimizi koruyoruz. Ayrıca, sorumlu yatırımcıların özellikle takip ettiği FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’nde de 2017 yılından beri yer alıyoruz.

Finansal performansımızın yanı sıra, ekonomik, çevresel ve toplumsal alanlardaki yaklaşımımız ve performansımız ile birlikte Bankamızın değer yaratma modelini de içeren Entegre Faaliyet Raporlarımız Değer Raporlama Vakfı (Value Reporting Foundation) tarafından yayımlanan Entegre Raporlama Çerçevesi ile uyumludur.

GRI 2-22, 2-29, 3-1, 3-2

Birleşmiş Milletler nezdinde dünyanın en geniş sürdürülebilirlik inisiyatifi olan Küresel İlkeler Sözleşmesi katılımcıları arasındayız ve Kadının Güçlenmesi Prensiplerinin imzacısı olan ilk Türk kamu kuruluşuyuz.

ÖNCELİKLERİMİZİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKYAKLAŞIMIMIZIN HAREKET NOKTASIOLARAK GÖRÜYORUZ.

Önceliklendirmeyi Belirlerken

Önceliklerimizi sürdürülebilirlik yaklaşımımızın hareket noktası olarak görüyoruz. Bu bakış açışı ile stratejilerimizin uygulanmasında öncelikli konularımızın önemine ve faaliyetlerimiz ile önceliklerimiz arasındaki bağlantıya net bir şekilde raporumuzda yer veriyoruz. Yine değer yaratım modelimizi, önceliklendirme analizimizi, finansal ve finansal olmayan performansımızı, öncelikli konulara ilişkin orta ve uzun vadeli hedeflerimizi, sermaye öğelerine göre risk ve fırsatlarımızı, kurumsal yönetişim ve risk yönetimi yaklaşımımızı raporda detaylı bir şekilde paylaşıyoruz. Önceliklendirme analizimizi her üç yılda bir gözden geçiriyoruz.

2022 yılında paydaş katılımı ile Bankamız sürdürülebilirlik önceliklerini yeniden ele aldık. Sürdürülebilirlik standartlarını ve küresel eğilimleri dikkate alarak literatür taraması yaptık ve bir konu listesi oluşturduk. Bankamıza, topluma ve çevreye etki yaratan konuları belirledik. Bu dönemde Bankamız stratejisi, küresel ve sektörel trendler, risk ve fırsatlar, yöneticilerimizin görüşleri çerçevesinde önceliklerimizi tekrar değerlendirdik. Ayrıca önceliklerimizi belirlerken farklı birimlerdeki yöneticilerimiz ile yaptığımız görüşmeler, sektöre yön veren trendler, GRI Standartları, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, CDP, İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (TCFD) gibi sürdürülebilir kalkınma alanında uluslararası nitelikteki yön gösterici ilkeleri ve çıktıları da dikkate alarak önceliklendirme matrisini belirledik.

Önceliklendirme anketimizi ticari, kurumsal, KOBİ, perakende ve bireysel müşterilerimiz ile belediyelerimiz, STK, gazeteci, danışman, yatırımcı, analist ve akademisyenlerin de içinde bulunduğu geniş bir paydaş katılımına açtık. Çevrimiçi ankete katılan tüm paydaşlardan belirlenen öncelikleri VakıfBank’tan beklentilerini göz önünde bulundurarak sıralamalarını istedik.

Anket sonucunda elde ettiğimiz çıktıları VakıfBank’ın öncelikleri ile analiz ederek önceliklendirme matrisini “En fazla değeri yaratabileceğimize inandığımız ve stratejimiz için hayati önem taşıyan konular” ve “Stratejimizin uygulanmasında temel değer yaratan konular” olmak üzere iki grupta sınıflandırdık.

Ayrıca bu çalışmalar ışığında öncelikli konularımızla birlikte belirlediğimiz öncelikli Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarımızı da gözden geçirdik ve öncelikli Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarımızı SKA 4, SKA 8, SKA 9, SKA 10 ve SKA 12 olarak belirledik.

GRI 2-22, 2-29, 3-1, 3-2

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Sürdürülebilirlik Öncelikleri

Sürdürülebilirlik Öncelikleri
En fazla değeri yaratabileceğimize inandığımız ve stratejimiz için hayati önem taşıyan konular
2 İnovasyon
1 Dijital Dönüşüm
3 Müşteri Deneyimi ve Memnuniyeti
9 Sorumlu Finansman ve Sürdürülebilir Kalkınma
16 Kurumsal Yönetim
20 Uyum ve Denetim
18 Risk Yönetimi
21 Sistem Sürekliliği ve Veri Güvenliği
Stratejimizin uygulanmasında temel değer yaratan konular
4 Finansal Okuryazarlık
5 Toplumsal Sorumluluk
6 Finansal Kapsayıcılık
7 Finansal ve Ekonomik Performans
8 İklim Değişikliği ve Banka Çevre Performansı
10 Tedarikçi Yönetimi
11 Fırsat Eşitliği ve Çeşitlilik
12 Kapasite Geliştirme ve Yetenek Yönetimi
13 Çalışan Bağlılığı ve Memnuniyeti
14 İnsan Hakları
15 İş Etiği
17 Paydaş İletişimi ve Şeffaflık
19 Finansal Olmayan Performans

GRI 2-22, 2-29, 3-1, 3-2

VAKIFBANK OLARAK ÖNCELİKLİKONULARIMIZI BM SKA’LARI İLEEŞLEŞTİRİYORUZ.

Öncelikli Konularımızın Sermaye Öğeleri ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile İlişkisi*

2015 yılında Birleşmiş Milletlere (BM) üye 193 ülke tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) gezegenimizin ortak geleceğine yönelik bir eylem ve çağrı niteliğindedir. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları sürdürülebilirlik yaklaşımımızın rehberleri arasında olup bu kapsamda faaliyetlerimizle BM SKA’larının hedeflerine katkı sağlamayı önemsiyoruz.

VakıfBank olarak öncelikli konularımızı BM SKA’ları ile eşleştiriyor ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına olan katkımızı şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz.

Öncelikli Konular İlgili BM Sürdürülebilir Kalkınma Amacı İlgili Sermaye Öğesi
Çalışan Bağlılığı ve Memnuniyeti 3, 4, 5, 8, 10
Dijital Dönüşüm 8, 9, 12, 13, 17
Fırsat Eşitliği ve Çeşitlilik 5, 8, 10
Finansal Kapsayıcılık 5, 8, 9, 10
Finansal Okuryazarlık 4, 5, 8, 10
Finansal ve Ekonomik Performans 8
Finansal Olmayan Performans 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 15, 16, 17
İklim Değişikliği ve Banka Çevre Performansı 6, 13, 15
İnovasyon 8, 9, 12, 13, 17
İnsan Hakları 4, 5, 8, 10
İş Etiği 16
Kapasite Geliştirme ve Yetenek Yönetimi 4, 5, 8, 10
Kurumsal Yönetim 8, 16
Müşteri Deneyimi ve Memnuniyeti 8, 9, 10
Paydaş İletişimi ve Şeffaflık 8, 10, 16
Risk Yönetimi 8, 16, 17
Sistem Sürekliliği ve Veri Güvenliği 8, 9, 12, 17
Sorumlu Finansman ve Sürdürülebilir Kalkınma 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 17
Tedarikçi Yönetimi 3, 4, 8, 12, 13, 16
Toplumsal Sorumluluk 4, 5, 10, 17
Uyum ve Denetim 8, 16

* Tabloda öncelikli konu başlığına göre alfabetik sıralama yapılmıştır.

GRI 2-22, 2-29, 3-1, 3-2