Öncelikli Konular & SKA'lar
Çalışan Bağlılığı ve Memnuniyeti
SKA 4, 5, 8, 10
Fırsat Eşitliği ve Çeşitlilik
SKA 5, 8, 10
Kapasite Geliştirme ve Yetenek Yönetimi
SKA 5, 8, 10
Kadın Çalışan Oranı (%)
50,97
Kadın Çalışan Kıdem Yılı Ortalaması
11 sene
Çalışan Başına Ortalama Eğitim Süresi (Saat)
39,44
RİSKLER
Performans yönetimi ve ücretlendirme süreçlerine ilişkin çalışan şikâyetleri
İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının etkinliğinin sağlanamaması
Çalışanlar arasında fırsat eşitliği ve çeşitlilik konularında yaşanacak memnuniyetsizlikler
Kritik pozisyonlar için organizasyonel yedekleme planlarında yaşanacak sorunlar
Eğitim programlarından istenilen verimin alınamaması
FIRSATLAR
Yeni mezunlar tarafından tercih edilmek
Kurum içi aktiviteler ile çalışan bağlılığı ve memnuniyetinin artırılması
Proaktif risk yönetimi yaklaşımı
Çalışanların kariyer fırsatlarından eşit düzeyde faydalanabilmeleri için iş-aile yaşam dengesini koruyan iş ortamı
Üst pozisyonların banka içi terfi süreci ile doldurulması
Yeni eğitim ve gelişim programlarıyla yetkinliklerin artırılması
Kişisel gelişimin teşvik edilmesi
SKA 4, 5, 8, 10
Çalışanlarımızın bağlılığını ve memnuniyetini artırma çalışmalarına Bankamızın en değerli sermayesinin insan kaynağı olduğu bilinciyle yön veriyoruz. Bu kapsamda Bankamızda çalışan deneyimini güçlendirmek amacıyla her yıl düzenlediğimiz Çalışan Bağlılığı Araştırması’nı 2023 yılında da gerçekleştirdik.
Çalışan Bağlılığı Araştırması ile çalışanlarımızın bağlılığı, iş tatmini, iş yapış şekli ve iş-yaşam dengesi ile birlikte Bankamız markasına, performans, ücret, kariyer, ödüllendirme ve takdir sistemlerine ilişkin algılarını ölçümlüyor ve araştırma sonuçlarından elde edilen verileri analiz ederek belirtilen konuların iyileştirilmesine yönelik yol haritaları belirliyoruz. 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz çalışan bağlılığı anketimize Bankamız çalışanları ile birlikte VakıfBank Finans Grubu bünyesinde yer alan Vakıf Finansal Kiralama AŞ, Vakıf Faktoring AŞ, Vakıf Yatırım Menkul Değerler AŞ, Vakıf Gayrimenkul Değerleme AŞ, Vakıf Pazarlama San. ve Tic. AŞ ve Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin çalışanlarının da katılımıyla toplamda 13.023 çalışanımız katılım sağladı. Çalışan bağlılığı anketimiz sonucunda elde edilen veriler ışığında, aksiyon planlaması ve gelişim takibinin yapılması için çalışmalarımıza aralıksız olarak devam ediyoruz.
Çalışan bağlılığının yüksek olmasının çalışan devir oranının düşük olmasına katkı sağladığının bilincindeyiz. Çalışan devir oranımız bu dönemde 3,03, gönüllü çalışan devir oranımız ise 2,92 olarak gerçekleşti. Araştırma kapsamında bağlılığı belirleyen memnuniyet faktörlerini analiz ederek, çalışanlarımızın yatırım yapılmasını talep ettiği alanları, duygu ve düşünceleri ile geliştirilmesini istedikleri noktaları tespit edip bu alanlarda gelişim sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca uygulamaya aldığımız platformlarımız üzerinden çalışan görüş ve düşüncelerini yakından takip ederek çalışan bağlılığını ve memnuniyetini artırmayı amaçlıyoruz.
Her zaman çalışanlarımızın mutluluğunu gözetme bilinciyle hareket ediyoruz. Çalışan deneyimi odaklı yaklaşımımızla çalışanlarımızın bağlılığına ve memnuniyetine katkı sağlamayı, motivasyonlarını artırmayı ve VakıfBanklı olmanın ayrıcalığını hissettirmeyi amaçlayan uygulamalarımızı hayata geçirmeye devam ediyoruz. 2022 yılında uygulamaya aldığımız Çalışan Deneyimi ekranlarımız aracılığıyla çalışanlarımızın sunduğu verileri, 2023 yılında da Analitik İK çalışmalarımız kapsamında analiz ederek çalışanlarımızı daha iyi tanıyor, görüyor, anlıyor ve aksiyonlarımızı bu doğrultuda planlıyoruz.
Yeni nesil insan kaynakları uygulamalarını yakından takip ediyoruz. Bu kapsamda çalışma hayatının değişen trendleri ve beklentileri doğrultusunda çalışanlarımızın doğum günlerini sevdikleriyle birlikte kutlayabilmelerine imkân tanımak amacıyla 2023 yılı sonunda “Doğum Günü İzni” uygulamasını tüm çalışanlarımıza duyurduk ve 2024 yılı itibarıyla uygulamaya başlayacağız.
Çalışan odaklı bir yaklaşım ile iş hayatının değişen trendleri doğrultusunda çalışanlarımızın her adımında yanında olma, beklentilerini ve ihtiyaçlarını önceliklendirme hedefimizi sürdürüyoruz. 2023 yılında da, çalışan odaklı gelişimi ve iletişimi merkeze alan bakış açısıyla Genel Müdürlük çalışanlarımız ile Türkiye’nin dört bir yanında bulunan bölge müdürlüklerimiz ve şubelerimizde görev yapan çalışanlarımızı kapsayan Çalışan Deneyimi Ziyaretlerimize devam ettik.
Ayrıca çalışanların memnuniyetini etkileyen önemli etkenlerden birinin de çalışanın bulunduğu organizasyonda yer alan diğer birimlerle kurduğu ilişkinin kalitesi ve verimliliği olduğunu düşünüyoruz.
Çalışanların Genel Müdürlük birimlerinden aldıkları hizmetten duydukları memnuniyetin ölçümlenmesine ve değerlendirilmesine, iş ilişkisinde bulunulan birimler arasındaki süreçlerin daha doğru ve hızlı bir şekilde yürütülmesine, Banka’da iç müşteri memnuniyetinin artırılarak Banka’nın sektörde farklılaşmasına, rekabette öne çıkmasına ve sürekli gelişiminin desteklenmesine önem veriyoruz. Çalışan memnuniyetinin etkin yönetimi için 2023 yılı içerisinde gerçekleştirilen İç Müşteri Memnuniyeti Anketi’ne %63 oranında katılım sağladık. Bu dönemde iç müşteri memnuniyet skorumuz 76 olarak gerçekleşti.
İnovasyon kültürünü kurum geneline yaygınlaştırmayı hedefleyen ve yenilikçi fikirlerle banka-çalışan-müşteri üçgeninde maksimum faydayı sağlamayı amaçlayan “V-Lab İnovasyon Platformu”nu devreye aldık ve üçü dönemlik ikisi sürekli olmak üzere beş farklı kategoride fikir toplama programını açtık. Açık inovasyon yaklaşımıyla platforma çalışanlar tarafından girilen fikirler sosyal medyada olduğu gibi tüm çalışanlar tarafından görülebiliyor. Böylelikle bir çalışan hem kendi fikirlerini diğer kullanıcılarla tartışarak zenginleştirip hem de farklı fikirler görerek inovatif düşünme kaslarını geliştiriyor. Paylaşılan fikirler ile bir yandan Bankamızın yenilikçi düşünme kasları güçlenirken, diğer yandan da çalışanlarımız kendilerini gösterip dereceye girerek ödül kazanma şansını yakalıyorlar.
Bankamızın en önemli unsuru olan insan kaynağının etkin yönetilmesi kapsamında; optimizasyonu sağlamak, süreç içerisinde değişen ve birimler arasında farklılaşan norm kadro ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla birimlerimizde ileri dönem ihtiyaçları da gözeterek gözlem, veri analizi, ölçme ve değerlendirme yöntemleriyle yıl boyu süren kapsamlı çalışmalar yürüttük.
√ Bağımsız Denetim Kuruluşu tarafından sınırlı güvenceye tabi tutulmuştur.
İç iletişim stratejimiz kapsamında 2023 yılında Bankamızda gönüllülük esasıyla görev alan 125 Banka çalışanımızdan oluşan “İyilik Elçileri” ile kurum içi sosyal sorumluluk faaliyetleri yürüttük. Bankamızın kurumsal sosyal sorumluluk projelerine gönüllü katılım sağlayarak kendilerini bu alanda bilinçlendirmek ve geliştirmek isteyen İyilik Elçilerimize eğitimler ve workshoplar düzenledik.
Çalışanlarımızın sosyal hayata katkıda bulunmalarına destek vermek amacıyla iç iletişim stratejimiz kapsamında çalışmalar düzenledik. İstanbul ve Ankara’da İyilik Elçilerimizle barınakları ziyaret ederek İyilik Kumbarası’nda biriken mama ve barınak ihtiyaçlarını teslim ettik.
Çalışma arkadaşlarımızın mutluluğu ile müşterilerimizin mutluluğu arasında pozitif bir ilişki olduğunu biliyoruz. Bu nedenle çalışanlarımızın yüzlerinde bir tebessüm oluşturmak, onları değerli hissettirmek için her dönem olduğu gibi iç iletişim kanallarımızı aktif bir şekilde kullanmaya devam ettik.
Ayrıca Bankamız çalışanlarının bankacılık, inovasyon, liderlik, yöneticilik, kişisel bütünlük, Türkiye ve dünya gündemi gibi konularda bilgilendirilmesi amacı ile online toplantı uygulamaları üzerinden VMeets etkinlikleri düzenledik.
Çalışanımızın, geleceğe güvenle bakması ve VakıfBanklı olmanın ayrıcalığını yaşamasını sağlamak amacıyla mutlu ve güvende hissedeceği bir iş ortamı sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilirliğe daha fazla katkı sağlayacak projeler üretmeyi, kurum içi sosyal sorumluluk projelerimizi büyütmeyi, daha fazla kişiye fayda sağlamayı ve projelerimize katılan çalışma arkadaşlarımızı artırarak gönüllü elçilerimizi belirlemeyi planlıyoruz.
2023 yılında gerçekleştirdiğimiz etkinlikler
GRI 3-3, 403-6
SKA 5, 8, 10
Sürdürülebilir bankacılık anlayışı çerçevesinde, çağdaş ve insan haklarına saygılı bir iş ortamı yaratmayı ve bu anlayışı yayarak çalışanlarımızın, müşterilerimizin ve paydaşlarımızın bilinç ve farkındalığını artırmayı hedefliyoruz.
VakıfBank olarak, İş Kanunu’nun yanı sıra, Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile Uluslararası Çalışma Örgütü’nün temel ilkeleri ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin gereklerini yerine getirme hususunda en iyi çabayı gösteriyoruz. Ayrıca İnsan Hakları politikası uyarınca, ulusal mevzuat ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle yasaklanan ve kısıtlama getirilen faaliyetler ve çocuk işçi çalıştırdığı, insan haklarına aykırı davranışlarda bulunduğu anlaşılan kişi ve kuruluşların faaliyetlerini veya projelerini finanse etmiyoruz. Bu doğrultuda insan haklarını koruyup geliştirerek tüm kesimleri kapsayıcı ve adil bir yaklaşım sergiliyoruz. Ayrıca faaliyet sürecimizde, tedarik zincirimizde ve tüm paydaşlarımızla kurduğumuz ilişkilerde insan haklarını ön planda tutuyoruz.
Fırsat eşitliği ve çeşitliliğe verdiğimiz önem doğrultusunda çalışanlarımıza eşit fırsat ve haklar sunuyoruz. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz insana değer veren insan kaynakları uygulamalarımızda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Organization-ILO)’nün ilkelerini rehber alıyoruz. Ayrıca Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi İlkelerinin (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacısıyız.
Bunlara ek olarak T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öncülüğünde ve Dünya Ekonomik Forumu iş birliğiyle hazırlanan İş’te Eşitlik Bildirgesi’nin imzacısı olarak kadınların sosyal ve ekonomik hayatın her alanında aktif şekilde ve eşit haklarla yer almasını destekliyoruz. İstihdam etmekte olduğumuz kadın çalışanlarımız ile kadınların iş gücüne katılımını destekliyor, kadın-erkek tüm çalışanlarımızın sağlık, güvenlik ve refahlarını sağlama konusunda gerekli tedbirleri alarak eşitlik ve iş barışının hâkim olduğu çalışma ortamını sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda 2023 yılında çalışanlarımızın %50,97’si ve Banka genelindeki yönetici pozisyonlarındaki çalışanlarımızın %23,48’i kadınlardan oluşmaktadır.
√ Bağımsız Denetim Kuruluşu tarafından sınırlı güvenceye tabi tutulmuştur.
Gerek işe alımda gerek kariyer gelişiminde, çalışanlarımız arasında ayrım gözetmeksizin eşit olanaklar sağlamaya özen gösteriyoruz. Kadın çalışanlarımız 2023 yılında bir üst ünvana yükselen çalışanlarımızın %51,04’ünü oluştururken, kariyer fırsatlarından eşit düzeyde faydalanabilmelerini temin etmeyi ve böylelikle iş-aile yaşam dengesini koruyan bir iş ortamını korumayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda 2023 yılında ebeveynlik iznine ayrılan 422 kadın çalışanımızın %99,1’i işe geri döndü.
Kadın çalışanlarımıza doğum izninin yanı sıra kendi isteklerine bağlı olarak bir yıla kadar ücretsiz izin kullanma ve çocukları beş yaşına gelene kadar kısmi süreli çalışma seçenekleri de sunuyoruz. 2023 yılı içerisinde doğum nedeniyle ücretsiz izin talep eden 452 kadın çalışanımız, Bankamızca 16 haftalık yasal doğum iznine ilave olarak verilen ücretsiz izin hakkından yararlandı. Çalışanlarımızın doğum izni, sağlık durumu vb. sebeplerle kullandığı ücretsiz izin süresinin 6 aydan fazla olması durumunda da ilgili çalışanlarımızı ücret zamlarından aynı oranda faydalandırıyoruz. Ayrıca 150 ve üzeri kadın çalışanın görev yaptığı illerde, kreşe giden çocuğu bulunan kadın ve erkek tüm çalışanlarımıza kreş yardımında bulunuyoruz. Bu konudaki tüm uygulamalarımız ile anne olan çalışanlarımızın ebeveynlik izinlerinden sonra kariyerlerine kaldıkları yerden devam etme imkânı sunuyoruz.
Çalışanlarımız için kapsayıcı bir iş ortamı yaratma, çalışma koşulları ve görevlendirme aşamalarında etnik kökeni, yaşı, engellilik hali, toplumsal statüsü, ailevi durumu vb. nedenlerle çalışanlarımıza farklı yaklaşmama ilkeleriyle hareket ediyor, çalışanlarımıza eşit fırsat ve haklar sunuyoruz. Bu kapsamda, çalışanlarımızın kurum içerisindeki gündelik işleyişte ayrımcılık, ötekileştirme ve önyargılara maruz kalmamasının, iletişimde kullanılan üslup ve kelimelerle yakından ilgili olduğunun farkındayız.
Çalışanlarımızın kişisel özellikleri nedeniyle farklı yaklaşımlara maruz kalmadığı, iş ortakları ve toplum ile ilişkilerinde kapsayıcı olmaya özen gösteren bir yaklaşımı hem kapsamlı politika ve prosedürlerimiz hem de uygulamalarımız ile benimsiyoruz. Taciz ve Şiddet Prosedürümüz ile saygı ve güvenin hâkim olduğu, baskı ve şiddetten uzak bir çalışma ortamını sürdürmeyi, kurum içerisinde yaşanabilecek her türlü taciz ve şiddet olaylarının önüne geçmeyi ve bu türden olayların yaşanması durumunda izlenecek yol haritasını tanımlamayı amaçlıyoruz.
GRI 3-3, 401-2, 404-3
Banka içindeki ücretlendirme politikamızı her seviyede üstlenilen risk ve alınan sorumluluğa uygun olacak şekilde belirliyor, çalışanlarımızın temel haklarını gözeterek adil ücretlendirme yapıyor ve yan haklar sunuyoruz.
Her kademedeki yönetici ve çalışanlarımızın ücretlerini; Bankamız iç dengesi ve stratejik hedefleri ile uyumlu olmasını esas alarak, Banka içi etkin ücret politikası ve bütçe olanakları, çalışanların görev tanımı ve sorumluluk düzeyi ile bireysel performansı, yetkinlikleri, Bankanın iç ve dış mevzuatına uyumu dikkate alarak belirliyoruz. Çalışanlarımıza, temel ücret olan “Esas Ücret”e ilave olarak üstlendikleri görev ve sorumluluklar dikkate alınarak görev, yabancı dil, lisanslama ve uzmanlık tazminat ödemeleri yapıyoruz. Ayrıca sektörel gelişmeleri izliyor, verileri analiz ediyor, bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan bankacılık sektörü ücret araştırması sonuçlarına göre sektör içindeki konumumuzu değerlendiriyoruz.
Bununla birlikte ücretleri ve ücret artışlarını; kapsam içi çalışanlarımız için Banka Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASS) ile yapılan Toplu İş Sözleşmesi, kapsam dışı çalışanlarımız için ise Yönetim Kurulu kararıyla belirliyoruz. 01.05.2023 – 30.04.2025 tarihlerini kapsayan 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesini bu yıl imzaladık ve çalışanlarımızın ücretlerinde ülkemizin ekonomik koşulları göz önünde bulundurularak iyileştirmeler yaptık. 2023 yılında toplu iş sözleşmesi kapsamındaki çalışan oranımız %84’tür.
Evlenme yardımı, doğum yardımı, afet yardımı, ölüm ve malullük yardımı gibi sosyal yardım ödemelerinin yanı sıra çeşitli izinlerle temel ihtiyaçların çözümüne ilişkin olanaklar sunuyoruz. Günlük yemek ücretimizi günün koşullarına göre artırarak çalışanlarımızın öğlen yemeği hizmetinden daha iyi şartlarda yararlanmalarını sağlıyoruz. Ücret dışında ikramiye, performans primi ve temettü ödemesi gerçekleştiriyoruz. Bunları yaparken liyakate dayalı, kurum kültürünü benimseyen, rekabetçi, ödüllendirici, dengeli performans hedeflerine dayanan, sürdürülebilir başarıyı özendiren, motive edici ve adaletli bir ücret politikası uyguluyoruz. Bankamız ücretlendirme politikasına buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca çalışanlarımızı, emeklilikteki gelirlerine destek olması amacıyla İşveren Katkılı Grup Emeklilik Planına dahil ederek katkı ödemesi gerçekleştiriyor ve onlara her yıl hayat sigortası yaptırıyoruz.
GRI 3-3, 401-2, 403-6
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Politikamız ile çalışanlarımıza güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı sunmayı temel sorumluluklarımız arasında görüyoruz. Bu çerçevede İSG konusunda yasal gerekliliklerle birlikte uluslararası standartlara uygun hareket etmeyi temel gereklilik olarak benimsiyoruz. 2023 yılında Entegre Yönetim Sistemi (ISO 9001-ISO 14001-ISO 45001) denetimlerini başarıyla tamamlayarak Entegre Yönetim Sistemi’nin sürdürülebilirliğini sağladık. Enerji politikamızı belirleyerek, amaç ve hedeflerimiz doğrultusunda 2023 yılında ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi sertifikasını alarak Entegre Yönetim Sistemimize dahil ettik.
İSG ile ilgili konuları Kariyer Yönetimi ve Çalışan Deneyimi Müdürlüğü koordinasyonunda yönetiyoruz. Bankamızın İş Sağlığı ve Güvenliği Politikası’na https://www.vakifbank.com.tr/Default.aspx?pageID=2776 adresinden ulaşabilirsiniz. İş Sağlığı ve Güvenliği Politikamız ile destek hizmet kapsamında Bankamızda görev yapan çalışanlar da dâhil olmak üzere; tüm çalışanlarımıza rehberlik ediyoruz. İSG ile ilgili performans göstergelerini takip etmek için İş Yerinde Kazalarla İlgili Avrupa İstatistikleri (European Statistics on Accidents at Work-ESAW) yöntemlerini referans alıyoruz. Ayrıca İSG konusunda Banka genelinde bilinci artırmak amacıyla düzenli olarak sınıf içi ve e-öğrenme eğitimleri veriyor, işe yeni başlayan her çalışanımızın da oryantasyon eğitimi kapsamında bir gün süreli İSG eğitimine katılımını sağlıyoruz. 2023 yılında toplam 1.553 katılımcıya sınıf içi İSG eğitimi verdik. Bunlarla birlikte, çalışanlarımız için hazırladığımız İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Bankası kurum içi portaldeki yayınlarımız arasında yer alıyor.
Proaktif risk yönetimi anlayışımız ile İSG risklerimizi haritalandırdık ve yılda bir gerçekleştirdiğimiz şube birim ziyaretlerimizde yaklaşık 120 kontrol konusu üzerinden kategorize ettik. Böylece riskleri önceden tespit ediyor ve gerekli önlemleri alıyoruz. Bu kapsamda, 2023 yılında 938 adet şube ve birimde Risk Değerlendirme Raporu ve Acil Durum Planı hazırladık. Böylece 25 şube birim haricinde tüm birim ve şubelerimizde Risk Değerlendirme Raporu ve Acil Durum Planını tamamlamış olduk. Hizmet alımlarımız kapsamında da İSG süreçlerini önemsiyor, taşeron işçilerimizi kapsayacak şekilde tüm çalışanlarımızın %100’ünü uygulamalarımız kapsamında denetliyoruz. Önümüzdeki dönemde ise, Entegre Yönetim Sistemi’nin (ISO 9001-ISO 14001-ISO 45001-ISO 50001) devamlığını sürdürerek yılda bir yaklaşık 162 madde üzerinden gerçekleşen kontrol konularında tüm lokasyonlarımızda %100 uygunluk sağlamayı hedefliyoruz.
Ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrasında, öncelikle İstanbul ilindeki tüm şubeleri deprem güvenliği açısından inceledik. Yetersiz görülen şubelerimizi tespit edip şubelerimizin hızlı bir şekilde daha güvenlikli hizmet lokallerinde faaliyet göstermeleri için çalışma başlattık. Tüm Türkiye için yaygınlaştırdığımız çalışmamızı 2024 yılı içerisinde tamamlanmayı planlıyoruz. Ayrıca, deprem erken uyarı sistemi çalışmalarımız kapsamında pilot olarak seçilen iki lokasyona kurulan deprem erken uyarı sistemini takip ediyoruz. Sağlıklı çalışması durumunda sistemin yaygınlaştırılmasını planlıyoruz.
İstanbul Finans Merkezi’ndeki Bankamız lokasyonuna son teknolojiye sahip hassas sismik sensörlerden oluşan yapı sağlığı izleme sistemini kurduk. Böylece Bankamız Finans Merkezi kompleksi içerisinde tamamlanmış ve çalışır durumdaki yapı sağlığı ve izleme sistemine sahip ilk kuruluş oldu. İstanbul Finans Merkezi’ndeki binamızın iç tasarımı ve uygulamalarını LEED sertifikasına ve ergonomi koşullarına uygun olarak tamamladık.
Hırsız Alarmı, Yangın İhbarı-İkaz ve Güvenlik Kamera Sistemleri ile ilgili olarak; yeni şube açılışlarında, şube tadilatlarında kurulum ve mevcut sistemlerdeki arızaların giderilmesi ile düzenli bakımlarının yaptırılması, yangın güvenliği ile ilgili olarak iş yeri güvenlik uzmanlarının raporları doğrultusunda, yeni yangın söndürme tüpü ihtiyaçlarının karşılanması, gerekli olanların yenileriyle değiştirilmesi ve bakımlarının düzenli yaptırılması faaliyetlerine devam ettik. Elektronik güvenlik tedbirlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında; şubelerimizin kapanışları sırasında alarm şifresinin girilememesi veya şifre girilmesinin unutulması sonucu alarm sisteminin devre dışı kalması riskini ortadan kaldırmak amacıyla açılış ve kapanışların şube müdürüne e-posta ve şube güvenlik görevlisine SMS ile iletilmesi uygulamasını sürdürdük.
Fiziki güvenlik (Güvenlik görevlisi), elektronik güvenlik (Alarm ve güvenlik kameraları) ve yangın söndürme cihazları ile ilgili iş talep süreçlerini sisteme taşıyarak taleplerin daha etkin ve hızlı karşılanmasını sağladık. Elektronik güvenlik sisteminin kurulum, bakım-onarım ve hak ediş kontrol süreçlerinin sistemsel olarak, hatasız ve daha süratli yürütülmesini sağlamak maksadıyla Bankamız lokasyonlarında devreye alınan yazılımda, kullanıcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda iyileştirme ve geliştirmeler yaptık.
İSG Eğitimlerine Katılan Çalışan Sayısı - Sınıf içi
İSG Eğitimlerinden Faydalanan Sayısı - Çevrimiçi
Toplam İSG Eğitim Saati - Sınıf İçi
Toplam İSG Eğitim Saati - Çevrimiçi
*Çevrimiçi sunulan İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerimiz 26 adet eğitimden oluşmaktadır.
İSG eğitimlerinde faydalanan çalışan sayısı ve eğitim saati düşüşlerinde mevzuat gereği eğitimin yenilenme süresindeki artış etkili olmuştur. Daha önce her yıl atanan eğtimler artık 3 yılda bir atanmaktadır.
GRI 3-3, 403-1, 403-2, 403-3, 403-4, 403-5, 403-6, 403-7
SKA 5, 8, 10
Her şeyin hızla değiştiği bu dönemde stratejik hedeflerimize ulaşmak, değişime ayak uydurmak ve rekabet avantajı sağlamak için Bankamız sürekli gelişim felsefesini insan merkezli yaklaşım ile benimsemiştir. İnsan kaynakları politikamız doğrultusunda; çalışanlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini göz önünde bulundurarak motivasyonlarını artırıcı bir yol izlemek en önemli misyonumuzdur.
Bu bağlamda yürüttüğümüz kariyer yönetimi çalışmaları ile insan kaynağını etkin ve verimli yönetmeyi, çalışanlarımızın kişisel gelişim ihtiyaçlarını karşılamayı, Bankamızın kurumsal gelişimini desteklemeyi hedefliyoruz.
VakıfBank’ta çalışanlarımızın yenilikçi yaklaşım ve sürekli öğrenme ile hem kurumsal hem bireysel gelişimlerini sağlamak, dayanışma ve iş birliğini artırmak ve kurumsal stratejilere doğru odaklanmalarını desteklemek amacıyla Performans Yönetimi Sistemi ile kurumsal stratejik hedeflerin bireysel hedeflere dönüştürülmesini sağlıyoruz.
Hedeflerimize ulaşmak ve sektörün öncüsü olmak için çalışanlarımızın yetkinliklerini geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Performans değerlendirme sistemimizde çalışanlarımıza kariyer planlaması için yılda bir kez yetkinlik değerlendirmesi yaparak bireysel eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını analiz ediyoruz. Yöneticilerimizin sağlıklı değerlendirme yapabilmeleri, objektif bir yaklaşımla süreci ilerletmeleri için her yıl yaptığımız yeniliklerle sürekli değişim ve gelişimi destekliyoruz.
2023 yılında performans sistemimize tüm Banka çalışanlarımızı dâhil ettik ve çalışanlarımızın performanslarıyla fark yarattığı başarılı bir dönemi tamamladık. Objektif ve şeffaf bir şekilde ölçtüğümüz bireysel performansın değerlendirmelerini yaparak çalışanlarımıza performans başarı ödüllerini takdim ettik.
Kariyer ve Ücret Yönetimi Sistemi Yönetmeliği ile İhtisas Elemanları Yönetmeliği’nin ünvanda yükselmeyi düzenleyen maddeleri sonucu yapılan değerlendirme neticesinde 2.251 çalışanımız bir üst ünvana terfi etti. Böylece kendi yöneticisini yetiştiren banka olma vizyonumuz ile yürüttüğümüz kariyer planlamamızda çalışanlarımızın %51,04’ü kadın %48,96’sı erkek olmak üzere toplam %13’ünü bir üst ünvana yükselttik.
Bu kapsamda Bankamızın geleceğinde önemli rol sahibi olacak yönetici potansiyeli olan çalışanlarımızın belirlenmesi, kariyer gelişimlerinde adil rekabet ortamının sağlanması, yeteneklerinin ve becerilerinin eğitim ve gelişim programları ile desteklenerek etkin ve verimli kullanılması amacıyla Bankamız ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl yaptığımız çalışmalar sonucunda kariyer planlama sistemimizde, kişisel yetkinliklerin ve performansın öne çıkacağı bir yükselme modeline geçiyoruz.
Performans sistemimizi geliştirirken, teknolojinin sunduğu imkânları hedefleme metodolojimizde kullanıyoruz. Bu kapsamda ileri düzey analitik yaklaşımımız ile verilerin gelişmiş algoritmalarla işlenmesi ve yapay zekâ teknolojisiyle etkin bir şekilde kullanılması amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dijitalleşme yolculuğumuz kapsamında 2023 yılında performans yönetim sisteminin tamamını içerecek şekilde sistemimizin teknik altyapısının güçlendirilmesi ve kullanıcılarımıza basit, anlaşılır ve aynı zamanda interaktif kullanımı sağlayacak raporlama ekranlarının sunulması için çalışmalarımızı tamamladık. Bu kapsamda tüm çalışanlarımızın göstermiş olduğu performansın ölçülmesi ve izlenmesi amacıyla Bölge Müdürlüğü ve Şube Performans Modülü, Çalışan Bazlı Birim Performans Modülü ve Yetkinlik Değerlendirme Modülü olmak üzere 3 ana modül üzerinde Kurumsal Performans Yönetim Sistemi’ni uyguluyoruz.
Böylelikle performans analitiği ile veri kullanımını daha etkili bir şekilde artırarak ve sayısal performans göstergelerini yükselterek performans sisteminin daha da geliştirilmesini amaçlıyoruz. Yetkinlik değerlendirme süreçlerinde ise geri/ileri bildirim süreçlerini gözden geçirip yetkinlik değerlendirme ve gelişim formunu yeniden tasarlayarak çalışanların daha verimli bir gelişim sürecine sahip olmalarını hedefliyoruz.
Bu dönemde müşterilerimize verdiğimiz hizmet kalitesinin artırılması, işlemlerin dijital kanallara yönlendirilmesi ve gişe bekleme sürelerinin düşürülmesi amacıyla şube ve ATM ankes yönetimi gibi operasyon konularında hem şube hem de çalışan bazlı performans hedefler verdik.
İş sürekliliğini, gelecekteki yöneticilik gereklerinin belirlenmesini ve Bankamız bünyesinde bu gerekleri sağlayan çalışanlarımızın takibinin kolaylaştırılması amacıyla organizasyonel yedekleme yazılımı çalışmasını 2024 yılında tamamlayarak uygulamaya almayı hedefliyoruz.
İnsan Kaynakları Yedek Yönetimi Projesi ile Bankamız genelinde iş sürekliliğini sağlamayı, olağan ve olağan dışı durumlarda herhangi bir aksama yaşamamak için süreçlerin kişilere bağımlılığını azaltmayı amaçlıyoruz. Kariyer ve Ücret Yönetimi Sistemimizde tanımlanan Yedek Yönetimi uygulamasının Bankamız İnsan Kaynakları modülü üzerinden izlenmesine yönelik kurgunun oluşturulmasını 2024 yılında sağlayacağız.
Bu projemiz sayesinde;
Ayrıca, örgütsel amaçlarımız doğrultusunda iş yüküne göre optimum sayıda istihdamın sağlanması amacıyla Bankamız geneli norm kadro çalışmalarını etkin bir şekilde yürütüyoruz. Bununla birlikte, kısa, orta ve uzun vadede ihtiyaç duyulacak iş gücünün Bankamız içindeki yüksek performans ve potansiyelli çalışanlarla karşılanması içinde yetenek havuzları oluşturarak bu çalışanlarımızı yakından takip ediyoruz.
2023 yılı içerisinde Genel Müdürlük organizasyon yapılanmasında gerçekleşen değişiklikler:
√ Bağımsız Denetim Kuruluşu tarafından sınırlı güvenceye tabi tutulmuştur.
GRI 3-3, 404-3
Bankamızın izlediği insan kaynakları politikaları çerçevesinde verdiğimiz eğitimlerle çalışanlarımızın mesleki, teknik ve kişisel gelişimlerine destek vererek sürdürülebilir iş verimliliğine katkı sağlıyoruz. Bankamız stratejileri ve çalışanlarımızdan beklenen yetkinlikler başta olmak üzere eğitim ihtiyaç analizi ile belirlenen konularda çalışanlarımızı sınıf içi eğitimler, canlı sanal sınıf eğitimleri ve dijital eğitimlerle destekliyoruz.
Çalışanlarımıza dört ana başlık altında olmak üzere eğitim programları sunuyoruz:
Çalışanlarımızın değişen rol veya ünvanlarında öğrenme ve gelişimlerini desteklemek için “Role Geçiş Dijital Eğitim Programları” hazırlıyoruz. Böylece çalışanlarımızın yetkinliklerini geliştirmeyi, yeni rollerine veya ünvanlarına uyum sağlamalarına destek olarak sürekli öğrenmeyi hedefliyoruz.
Çalışanlarımıza 2023 yılında 18,65 saati sınıf içi, 20,79 saati dijital eğitimler olmak üzere çalışan başına ortalama 39,44 saat eğitim sunduk.
Genel Müdürlük çalışanlarımızın alanlarındaki gelişmeleri takip etmeleri ve devamlı gelişimlerini sağlamak için banka içi eğitimlere ek olarak dış kurum ve kuruluşların düzenlediği eğitim, konferans ve seminerlere 1.400’ün üzerinde çalışanımızın katılımını sağladık.
Bankamızın eğitim ve gelişim stratejisinin bir parçası olarak küresel içerik sağlayıcı dijital eğitim platformlarını BT ekipleri, denetim birimleri ve Genel Müdürlük çalışanlarımızın kullanımına sunuyoruz.
Eğitim süreçlerimizde, yeni nesil dijital öğrenme deneyimlerini de kapsayan karma öğrenme modeli kullanıyoruz. Çalışanlarımızın gelişimini izlemek ve değerlendirmek amacıyla eğitimlerin sonunda dijital ortamda değerlendirme sınavı yapıyor ve eğitim sonuçlarını ölçümlüyoruz. Öğrenme yolculukları ile çalışanlarımızın gelişimlerini sürekli izliyoruz.
2023 YILINDA EĞİTİMDE ÖNE ÇIKAN UYGULAMALARIMIZ
Sürdürülebilirlik
Bankamızın sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında çalışanlarımızın farkındalığını artırmak ve uzmanlaşmalarını sağlamak amacıyla 2023 yılında hedef kitlelere göre farklılaşan aşağıda yer alan konularda 60.794 saat eğitim sunduk.
“Bankacılık için Temel Düzey Sürdürülebilirlik”, “İklim Değişikliği” ve “Su Farkındalığı” e-eğitimleri ile bu alanda uzmanlaşan çalışanlarımızın “Sürdürülebilirlik Uzmanlığı Sertifika Programı”na katılımını sağladık.
Ayrıca, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile yürütülen Yeşil Konut Projesi kapsamında, 1.200’ün üzerinde şube çalışanımıza enerji verimliliği, yeşil konutun avantajları ve müşterilerimize sunulacak yeşil konut kredisi bilgilerini içeren “Yeşil Konut” eğitimi verdik.
“Bizim için küçük, geleceğimiz için büyük bir adım” sloganıyla Uluslararası İklim Eylem Günü’nde sunduğumuz e-eğitimleri çalışanlarımıza yeniden sunarak bilgilerinin güncellenmesine yardımcı olduk.
Veri ve Analitik Okulumuz
Çalışanlarımızın veriye dayalı becerilerinin geliştirilmesi kapsamında sunduğumuz farklı seviyelerdeki gelişim programları ile çalışanlarımızın yetkinliklerini artırmalarına katkıda bulunduk.
Bu programlar aracılığıyla artan çalışan yetkinliğimiz ile veri odaklı çözümleri güçlendirmeyi, daha etkili ve sürdürülebilir finansal hizmetler sunmayı hedefliyoruz.
Sertifika ve Gelişim Programlarımız
İyi Uygulamalarımız
Dijital Eğitimlerin Toplam Eğitim Saati İçindeki Payı
Çalışan Başına Ortalama Eğitim Saati
√ Bağımsız Denetim Kuruluşu tarafından sınırlı güvenceye tabi tutulmuştur.
GRI 3-3, 403-5, 404-2
İşe alım süreçlerinde; faaliyetlerimizi optimum sayıda çalışanımız ile en etkin şekilde yürütmeyi, Bankamıza inovatif bakış kazandıracak genç ve yetkin adayları istihdam etmeyi amaçlıyoruz. Yetkinlik bazlı mülakat soruları ile deneyim yaşatarak adaylarımızı daha iyi tanıyor ve onlara yetenek setlerine uygun alanlarda fırsat veriyoruz. Bu doğrultuda, iş birimlerimiz, bilgi işlem birimlerimiz ve şubelerimizin ihtiyaçları ve Bankamız stratejileri kapsamında yürütülen işe alım süreçleri yürüttük. Ailemize katılan 1.594 yeni çalışanımız ile çalışan sayımız 2023 yıl sonu itibarıyla 17.263’e ulaştı.
Bankamıza yeni başlayan çalışma arkadaşlarımızın göreve başlama sürecindeki oryantasyonlarının etkin yürütülmesine değer veriyoruz. İşe Uyum Temsilcisi programımız ile yeni çalışanlarımızın oryantasyonunu kolaylaştırarak onlara Bankamız kültürünü aktarıyoruz. Bu şekilde çalışan kurum aidiyetinin artırılmasını ve Bankamız misyon ve hedeflerini daha iyi öğrenmelerini sağlıyoruz.
Bununla beraber 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda düzenlenen Yetenek Her Yerde fuarları kapsamında yurt içi kariyer etkinliklerine katılım sağladık. Bankamızın görünürlüğünü artırmak, yetenekleri keşfedebilmek, staj süreçlerimiz hakkında bilgilendirme yapmak, kariyer fırsatlarımızı tanıtarak yeni mezunlara Bankamızı tanıtmak amacıyla, Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Trakya Üniversitesi gibi Türkiye’nin kıymetli üniversitelerinin öncülüğü ve katılımıyla düzenlenmiş olan fuarlara katıldık.
Söz konusu fuarlarda öğrencilerin, mülakat süreci konusunda deneyim kazanmaları amacıyla mülakat simülasyonu etkinliği düzenledik. Etkinliğe katılan öğrencilere yetkinlik bazlı sorularla mülakat deneyimini yaşatarak kendilerini nasıl daha iyi ifade edebilecekleri ve yetkinliklerini aktarabilecekleri konusunda geri bildirim sağladık.
Bilkent Üniversitesi Genç Liderler Topluluğu’nun düzenlediği “Connection With Business” kariyer etkinliği kapsamında, öğrencilerimize özgeçmişin nasıl oluşturulacağı konusunda sunum yaptık ve adaylarla mülakat simülasyonu gerçekleştirdik.
Kariyer etkinliklerimizi bankacılık alanında olduğu kadar bilgi teknolojileri alanında da sürdürdük. “Dijital Kolaylaştırır” bakış açışıyla geleneksel hale getirdiğimiz ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Hack to the Future” etkinliğimizi tamamladık. Etkinlik kapsamında öğrencilerin kodlama yaparak ürettikleri projeler arasından beğenilen projelere ödüller verildi. Hackathon etkinliği gibi Bankamızda bir kültür haline gelen Bootcamp programımızın ikincisini tamamladık. Gençlere yazılım alanında geleceğin bankacılığını tasarlama fırsatı sunarak “FullStack Bootcamp Programı” ile 6.000’den fazla başvurunun arasından özenle seçilen genç yazılımcı adaylarımızdan projesi beğenilen adaylara Bankamızda çalışma fırsatı sunduk.
Ayrıca üniversite öğrencilerinin deneyim kazanmaları ve bankacılık hakkında gözlem yapabilmelerini sağlamak amacıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen “Ulusal Staj Programı” kapsamında öğrencilere birim ve şubelerimizde staj imkânı tanıdık. Bu program ile Bankamızda 2.000’e yakın öğrencimiz yaz stajını gerçekleştirdi ve bankacılığı yakından tanıma fırsatı buldu.
VakıfBank olarak 2023 yılında hedefimiz ülkemizin gençlerine fırsat tanımak ve onlara kariyerlerinde katkı sağlamak oldu. Bu hedef doğrultusunda, fuarlar ve etkinlikler ile binlerce öğrenci ile iletişime geçtik ve onların kariyerlerinde yol çizmesine destek olmaya çalıştık.
GRI 3-3