Finansal
Sermayemiz

Öncelikli Konular & SKA’lar

Finansal ve Ekonomik Performans

SKA 8

Sorumlu Finansman ve Sürdürülebilir Kalkınma

SKA 5, 8, 9, 10

Varlık Büyüklüğü Değişimi

%66,36

Toplam Nakdi ve Gayrinakdi Kredi Büyüklüğü

1.989 milyar TL

Sermaye Yeterliliği Rasyosu

%15,09

RİSKLER

Yıkıcı teknolojik gelişmeler ve siber güvenlik riskleri

Ekonomik dalgalanmaların yarattığı belirsizlikler

Müşteri ve yatırımcı beklentilerindeki hızlı değişim

İklim değişikliği kaynaklı afetlerin finansallar üzerindeki etkileri

Düşük karbon ekonomisine geçiş sürecinde yatırımcıların kredi portföyü üzerindeki beklentileri

FIRSATLAR

Yetkin insan kaynakları ve dijitalleşmeye yapılan yatırımlar ile sektörde rekabet avantajı yaratılması

Etkin dijital dönüşüm sayesinde pazarlama maliyetlerinde azalma ve ürün çeşitliliğinin artırılması

Coğrafi konumun finanstan ulaşıma, ticaretten turizme kadar birçok alanda cazibe merkezi olması

Sermaye piyasalarının derinleşmesine ve ürün çeşitliliğinin artırılmasına sağlanan katkı ile uluslararası kaynaklara erişim kolaylığı

Güçlü marka imajının yeni müşteri kazanımını kolaylaştırması

Sorumlu finansman anlayışına artan ilgi

İklim değişikliğinin yarattığı risk ve fırsatları etkin şekilde yöneterek düşük karbonlu ekonomiye geçişte aktif bir rol almanın hedeflenmesi

Geliştirilen projeler sayesinde sürdürülebilir kredi portföyünün çeşitlendirilmesi ve artırılması

GRI 3-3


Finansal ve Ekonomik Performans

SKA 8

FİNANSAL SİSTEMİN ETKİN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMASI VE KAYNAKLARIN DOĞRU ALANLARDA KULLANILMASI İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞTIK.

Nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığıyla milli ekonomiye destek vermeye devam ettik.

VakıfBank olarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına verdiğimiz desteği 2023 yılında da sürdürerek müşterilerimizin daima yanında olmaya devam ettik. Bu dönemde varlıklarımızı %66,36 oranında artırarak 2.797 milyar TL seviyesine çıkardık. Böylece Türkiye’nin en büyük ikinci bankası olmaya devam ettik. Bu yıl da finansal sistemin etkin bir şekilde çalışması ve kaynakların doğru alanlarda kullanılması için tüm gücümüzle çalıştık. 2023 yılında ticari kredilerimizi %61,20, bireysel kredilerimizi ise %58,14 oranında artırarak toplumun her kesiminin yanında olduk. Nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığıyla milli ekonomiye sağladığımız destek 2023 yılında 1.989 milyar TL’yi aştı.

Fonlama tarafında ise toplam mevduatımızı %73,96 oranında artırarak 1.962 milyar TL’ye çıkardık. Mevduat dışı fonlama tarafında uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü konumumuzu sürdürdük. Bu dönemde ülke ekonomisine ve müşterilerimize destek vermek amacıyla orta ve uzun vadeli çeşitlendirilmiş yurt dışı fonlamalara devam ederek toplam 6,3 milyar ABD Doları eşdeğerinde yeni kaynak sağladık. 2023 yılında fonlama yapısında en fazla sürdürülebilirlik temalı kaynağa sahip banka olarak öne çıktık. Bundan sonraki dönemlerde de mevduat dışı fonlama alanında yeni ve farklı alternatiflere odaklanarak bu alandaki öncü konumumuzu koruyacağız.

%61,20 VakıfBank Ticari Kredi Artış Oranı

Sürdürülebilirliği sürdüren bankacılık

Doğrudan Üretilen ve Dağıtılan Ekonomik Değer

Doğrudan Üretilen ve Dağıtılan Ekonomik Değer (Bin TL) 2021 2022 2023
Doğrudan Üretilen Ekonomik Değer
Gelirler (Net Faaliyet Gelirleri) 27.363.201 99.325.029 132.220.474
Dağıtılan Ekonomik Değer
İşletme Giderleri (Faaliyet Giderleri) 9.508.389 17.931.787 52.504.954
Çalışan Ücretleri ve Yan Haklar 3.999.201 7.230.357 15.139.340
Sermaye Sağlayıcılara Ödemeler (Temettü) 0 0 0
Devlete Yapılan Ödemeler (Cari Vergi Karşılığı) 166.899 19.688.536 8.781.428
Toplumsal Yatırımlara Yapılan Harcamalar 42.115 349.777 733.852.147

GRI 2-6, 3-3, 201-1, 203-2


Uluslararası Kaynaklara Kolay Erişim Gücü

2023 YILINDA ULUSLARARASI PİYASALARDAN TOPLAM 6,3 MİLYAR ABD DOLARI TUTARINDA YENİ KAYNAK SAĞLADIK.

2 yıl aradan sonra gerçekleştirdiğimiz 750 milyon ABD Doları tutarındaki 5 yıl vadeli sürdürülebilir eurobond işlemiyle eurobond piyasasını bu vadede yeniden açan ilk Türk Bankası olduk.

2023 yılında küresel piyasalarda birbiri ardına atılan parasal sıkılaştırma ve faiz artırımı adımlarına rağmen ülkemiz CDS seviyesinin iyileşmesine paralel olarak uluslararası piyasalardan farklı yapılar altında uzun vadeli düşük maliyetli toplam 6,3 milyar ABD Doları tutarında yeni kaynak sağladık. Yurt dışı piyasalarda gerçekleştirdiğimiz bu işlemler ile toplam 14 milyar ABD Dolarına ulaşan uluslararası fonlama ile Türkiye’nin ve VakıfBank’ın uluslararası yatırımcılar nezdindeki itibar ve kredibilitesini bir kez daha kanıtlamış olduk.

Yurt dışı havale akımları ve hazine işlemlerine dayalı seküritizasyon programı altında, yılın ilk yarısındaki küresel piyasalardaki zorlu şartlara rağmen güçlü program rasyoları ve teminat altyapısı sayesinde 2023 ilk çeyreğinde Türk bankacılık sektörünün tek seferdeki en yüksek tutarlı seküritizasyon işlemini gerçekleştirdik. Vadeleri 4 ile 5 yıl arasında değişen işlemler neticesinde 2 milyar ABD Doları tutarında uygun maliyetli yeni kaynak sağlamış olduk. Son yıllarda özellikle Kurumsal, Ticari ve KOBİ segmentlerinde hizmet verdiğimiz müşterilerimizin dış ticaret işlemlerine daha fazla aracılık etmiş olmamız, yurt dışından gelen nakit akımlarına dayalı seküritizasyon programımızın kapasitesini artırmamızı sağladı. Böylece artan kapasitemizi verimli bir şekilde kullanarak başarılı bir işleme imza attık.

Sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredimizi ise 2023 yılı Mayıs ayında 815 milyon ABD Doları tutarında yeniledik. Söz konusu krediye, geçen yılın aynı döneminde gerçekleştirdiğimiz sendikasyon işleminde yer almayan 5 yeni bankayı daha dahil etmeyi başardık. 2023 yılı Kasım ayında 653 milyon ABD Doları tutarında yenilediğimiz sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisine ise Avrupa’dan Amerika’ya, Çin’den İngiltere’ye dünyanın farklı coğrafyalarından geçtiğimiz dönemdeki işlemde yer almayan 15 yeni banka katılım gösterdi. Ayrıca söz konusu kredinin maliyeti Mayıs 2023 ve Kasım 2022 dönemine göre her iki para birimi için 75 baz puan daha az olarak gerçekleşti.

Gerçekleştirdiğimiz repo ve sendikasyon kredisi işlemleri ile bu dönemde de en çok sürdürülebilirlik temalı kaynağa sahip Türk bankası olmaya devam ettik. 2023 yılının Aralık ayında, sürdürülebilirlik kriterlerine dayalı 2 yıl vadeli 200 milyon Euro tutarında sürdürülebilirlik temalı teminatlı fonlama anlaşmasını imzaladık. Sürdürülebilirlik alanındaki taahhütlerimizin bir göstergesi olarak kadın girişimcilere kullandırılacak krediler ve yenilenebilir enerji üretimi alanında çevresel ve sosyal temalı yeni kredi kullandırımlarını teminatlı fonlama işlemimizin performans kriteri olarak belirledik. Buna ek yılın ilk yarısında ve ikinci yarısında yenilediğimiz sendikasyon işleminde yeşil konut, çevre dostu taşıt, kadın girişimci ve depremden etkilenen bölgelerde kullandırılacak krediler gibi alt kategorileri içeren çevresel ve sosyal temalı kredi kullandırımlarını teminatlı fonlama işlemimizin sürdürülebilirlik performans kriteri olarak belirledik.

Uluslararası Kaynaklara Kolay Erişim Gücü

~14 milyar ABD DolarıUluslararası Fonlama Tutarı

Sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredimizi 2023 yılı Mayıs ayında 815 milyon ABD Doları tutarında yeniledik.

2023 yılı Eylül ayında 750 milyon ABD Doları tutarında sürdürülebilir Eurobond işlemi gerçekleştirdik. Gelen güçlü talep sayesinde işlemin kupon oranı, başlangıç seviyesinin 62,5 baz puan altında %9,0, nihai getiri oranı ise %9,125 olarak gerçekleşti. Bu işlem, 2023 yılında Türk bankaları tarafından gerçekleştirilen eurobond ihraçları içerisinde, düşük faiz oranı, en yüksek ihraç tutarı ve en uzun vade özellikleri sayesinde en başarılı ihraç olarak öne çıktı. Ayrıca sürdürülebilir Eurobond işlemini üçüncü kez gerçekleştiren ilk Türk bankası olduk. Bu ihraç ile birlikte sürdürülebilir eurobond ihraç büyüklüğümüzün toplam tutarını 2 milyar ABD Doları seviyesine çıkardık ve bu alanda da Türk bankaları arasındaki lider pozisyonumuzu güçlendirdik.

Ayrıca 2023 yılı boyunca Orta Vadeli Tahvil İhraç Programı (Global Medium Term Note Program-GMTN) kapsamında da 10 ayrı işlemde çeşitli para birimlerinde yaklaşık 693 milyon ABD Doları tutarında orta-uzun vadeli yurt dışında nitelikli yatırımcılara yönelik tahsisli satış işlemleri gerçekleştirdik.

Yanı sıra yüksek kredibilitemiz ve sektördeki güvenilir duruşumuzun avantajıyla muhabir bankalardan sağladığımız ikili kredi, post finansman ve 7 yıl vadeli olarak anlaştığımız SACE garantili kredi gibi alternatif kaynaklardan 350 milyon ABD Doları tutarında katma değeri yüksek fonlamalar sağladık.

Uluslararası sermaye piyasalarındaki en aktif bankalardan biri olarak farklı yapılar altında gerçekleştirilen işlemler sayesinde Türkiye’de sermaye piyasalarının derinleşmesine, ürün çeşitliliğinin artırılmasına katkı sağlamaya, milli ekonomiye ve reel sektöre kaynak yaratılmasına kesintisiz desteğimizi sürdürüyoruz.

Kaynaklarımıza ilişkin 2023 yıl sonu itibarıyla detaylar aşağıda yer almaktadır.

Uluslararası Kaynaklarımızın Dağılımı

GRI 3-3


Sorumlu Finansman ve Sürdürülebilir Kalkınma

SKA 5, 8, 9, 10

İMALATI, İHRACATI VE İSTİHDAMI DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ.

Sürdürülebilirlik yaklaşımımızın en önemli bileşenlerinden birini oluşturan sürdürülebilirlik temalı ürünleri, toplumun her kesimini gözeterek sosyoekonomik gelişimi desteklemek üzere müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Sağladığımız destekler ile hane halkından reel sektöre kadar toplumun her kesiminin yanındayız. Müşterilerimizi desteklerken çevresel ve sosyal alanda en büyük etkimizin finansman yoluyla oluştuğunun bilinci ile finansman sağladığımız projelerin çevresel ve sosyal etkilerini de daha kapsamlı değerlendirmek ve yönetmek için adımlar atıyoruz.

Reel Sektöre Destek

VakıfBank olarak 2023 yılında da Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine reel sektöre sağladığımız kredilerle katkıda bulunduk. Aynı zamanda ticari ve kurumsal bankacılık müşterilerimiz için yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ettik. Bu dönemde de stratejimiz imalatı, ihracatı ve istihdamı desteklemek oldu.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketinden etkilenen 11 ilimizde faaliyet gösteren işletmelerin işletme harcamalarına, “KGF 6 Şubat Depremleri İşletme Giderleri Destek Paketi” ve “KGF 6 Şubat Depremleri Yatırım Destek Paketi” ile finansman sağladık.

Reel sektöre destek sağlamak amacıyla, ihracata, ithal ikamesine veya döviz kazandırıcı turizm faaliyetlerine yönelik yatırım yapacak olan işletmelerin, finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca, Bankamıza tanımlanan limitler kapsamında 2022 yılında kullandırımına başlanan TCMB Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (TCMB YTAK) kullandırımlarına 2023 yılında da devam ettik.

Yenilikçi ödeme ve tahsilat ekosistemi Vinov kapsamında, işletmelerin kendi alacaklarını kolaylıkla yönetebilecekleri ve tahsilatlarını VakıfBank garantisi ile gerçekleştirecekleri Vinov İş Yeri uygulamasını geliştirmiştik. Bu ürünümüzle toptan ve perakende satış yapan, bayilik-mağaza ağına sahip işletmeler başta olmak üzere her büyüklükte işletme ve kuruma tahsilat güvencesi sağladık. Kalkınma Ajansları Destek Programları aracılığıyla yürüttüğümüz Vinov iş birlikleriyle ülkemizin bölgesel kalkınması ve ekonomik gelişimine doğrudan katkı sağlamaya 2023 yılında da devam ettik.

Bu dönemde özel okul, yemek, servis ve kırtasiye gibi eğitimle ilgili tüm harcamalar için Vinov Kampüs ürünümüzü kullanıma sunduk. Vinov Kampüs ile velilerin Bankamızca tanımlanacak özel Vinov limitini okula yapacağı tüm harcamalarda kullanarak kayıt işlemlerini tümüyle dijital ortamda, evrak ve diğer prosedürlere gerek kalmadan hızlı, güvenilir ve teknolojik bir şekilde gerçekleştirebilmelerine, anlaşma yapılan özel okulların ise tahsilat kurgusu için tasarlamış olduğumuz Vinov İş Yeri Portalı üzerinden ya da Vinov İş Yeri API’lerimiz vasıtasıyla kendi ERP sistemlerinden okul tahsilatlarını yönetebilmelerine olanak sağladık.

Yeni ürünlerimizin yanı sıra halihazırdaki ürünlerimizi de çağın gereklerine uygun olarak güncellemeye devam ettik. Bu kapsamda yeni e-Dönüşüm sistemimizi devreye aldık. Düzenlenen fatura, irsaliye, defter, defter saklama, makbuz gibi tüm e-belgeleri dijital kanallarımızdan müşterilerimize ücretsiz olarak sunduk. e-Dönüşüm Projesi ile işletmelerin evrak takip sürecini kolaylaştırdık. Saklama ve saklamadan kaynaklı ek sorumluluklarda işletmelere pek çok kolaylık sağladık.

Dijital çözümlerimizle ticareti kolaylaştırmaya işletmelere hız ve çeviklik kazandırmaya bu dönemde de devam ettik. Açık bankacılık hizmetleri kapsamında geliştirdiğimiz Tüm Hesap uygulamamız ile evraksız, uçtan uca dijital bir yapı oluşturduk. Müşterilerin diğer bankalardaki hesaplarını görüntüleyip para transferi yapmalarına imkân sağladık.

Ayrıca Pratik Tahsilat uygulamamız ile de şirketlerin herhangi bir yazılım geliştirme, teknik entegrasyon ve mutabakat süreci gibi ek maliyetlere katlanmadan diledikleri anda alacaklarını hızlı ve kolay bir şekilde tahsil edebilmelerine yardımcı olduk.

2023 yılında tüm ticari müşterilerimizin vergi, SGK, fatura gibi tüm resmi ödemelerinde kullanabilecekleri “VaNa” (VakıfBank Nakit Yönetim hesabı) ürünümüzü geliştirdik. Taksit ve opsiyon özelliklerini bir arada sunan bu yeni ürünümüzü 2024 yılında müşterilerimizin kullanımına sunmayı hedefliyoruz.

Müşterilerimize aktif olarak pazarlaması yapılan tüm ürünlerimiz ile işletmelerin ticari faaliyetlerini desteklemeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.

GRI 3-3, 203-1

KATMA DEĞER YARATAN KOBİ’LERİMİZE KGF DESTEK KREDİ PAKETLERİ SUNARAK SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYI DESTEKLEDİK.

KOBİ’lere Destek

2023 yılında da istihdam yaratma kapasiteleri ile ülke ekonomisi için yüksek değer yaratan KOBİ müşterilerimizi KOBİ Bankacılığı alanındaki ürün ve hizmetlerimiz ile desteklemeye devam ettik. KOBİ’lere sağladığımız ürün ve hizmetleri daha geniş kitlelere ulaştırmak için mevcut yapımızı daha da güçlendirdik. Bu kapsamda gerek çevrimiçi gerekse de yüz yüze müşteri ziyaretleri gerçekleştirerek KOBİ’lerin ihtiyaçlarını yakından takip ettik. Bu dönemde yasal KOBİ tanımına göre KOBİ kredilerimizi 378 milyar TL’ye çıkardık.

Katma değer yaratan firmaları desteklemek için KGF Destek Kredi Paketlerini KOBİ’lere sunmaya 2023 yılında da devam ettik. Kredi Garanti Fonu kefaleti ile KOBİ’lere ve KOBİ dışı nitelikteki firmalara toplamda 15 farklı kredi paketi hazırladık. Söz konusu paketler kapsamında ekonomik faaliyet içerisinde yer alan tüm sektörlere istihdamı destekleyici, işletme sermayesi ihtiyacına ve yatırım finansmanına yönelik destek sağladık.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketi nedeni ile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Osmaniye, Hatay ve Kilis illerinde faaliyet gösteren işletmelerin “KGF 6 Şubat Depremleri İşletme Giderleri Destek Paketi” ile sermaye ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olduk. Yine bu illerde faaliyet gösteren işletmelerin yatırım harcamalarının finansmanı için “KGF 6 Şubat Depremleri Yatırım Destek Paketi” ile yatırımlarına ve yatırımlarına bağlı işletme harcamalarına da finansman sağladık.

KOBİ’lerin finansmana erişimine destek sağlamak amacıyla, KOSGEB tarafından sağlanan sıfır faizli acil destek kredi programlarının tamamına bu yıl da katıldık.

2023 yılında Bankamız müşterisi olan esnaf ve KOBİ’lere yönelik hazırladığımız Finansal Dost Eli- FİDE ile küçük işletmelere destek verdik. Hızlı ve esnek çözümleriyle işletmelerin büyümesine katkıda bulunan FİDE ile müşterilerimize ücretsiz para transferinden ücretsiz çek karnesine, avantajlı mevduat faizlerinden, özel POS ücretlerine ve VakıfBank ProCard ayrıcalıklı harcama avantajlarına kadar birçok alanda kolaylık sağladık.

Bu dönemde işletmelerin başta kredi kullanım işlemleri olmak üzere mevduat, dış ticaret ve nakit yönetimi ürün ve hizmet kullanımlarını internet bankacılığı ve mobil bankacılık kanallarından uçtan uca dijital şekilde gerçekleştirebilmeleri amacıyla “Sky KOBİ” dijital bankacılık hizmetini devreye aldık. Böylelikle, ticari bankacılık alanında müşterilerine bu çapta dijital ürün çeşitliliğini ve işlem setini sunan ilk banka olduk. Eşsiz bir müşteri deneyimi sunan Sky KOBİ ile şubeye gitmeksizin uçtan uca dijital olarak bankacılık işlemlerini gerçekleştirme olanağı sunuyoruz. 2023 yılında kredi notu belli bir seviyenin üzerinde olan müşterilerimizi Sky dünyasına dahil ettik. Orta vadede de tüm ticari müşterilerimizin işlemlerini dijital ortamlarda yapmasını sağlamayı hedefliyoruz.

Dijitalleşme ve inovasyon odaklı bakış açımızla 2023 yılında dijital kanallardan müşteri edinimi ve uçtan uca kredi kullanımını sağlayacak dijital iş birlikleri kurmaya devam ettik. Sağlanan iş birlikleri ile müşterilerin dijital platformlar aracılığıyla hızlı ve kullanıcı dostu bir şekilde hizmetlerimizden yararlanmalarını sağladık. Ayrıca zamandan ve operasyonel süreçlerden tasarruf sağlayacak tabana yaygın ve yenilikçi çözümlere yönelik çeşitli çalışmalar yaptık.

2024 yılında da sorumlu finansman ve sürdürülebilir iş birliği anlayışımızla, KOBİ’lerin kesintisiz şekilde finansmana erişimi ve istihdamın korunması için yeni ürünlerimizle KOBİ’lerin yanında olmaya devam edeceğiz. Ayrıca, Perakende Bankacılık müşterilerine rakiplerimizden farklı olarak müşteri odaklı, yenilikçi ve başarılı çözümler sunarak sektördeki güçlü konumumuzu vurgulamaya devam edeceğiz.

GRI 3-3, 203-1

KAMU VE YEREL YÖNETİMLERİ ANLAYAN DESTEKLER VE ÇÖZÜMLER İLE BİR ADIM ÖNDEYİZ.

2023 yılında VakıfBank olarak yeşil finansman çalışmaları kapsamında çevreci ulaşım yatırımlarının hayata geçirilmesinde belediyelerin yanında olmaya devam ettik.

Yerel Yönetimlere Destek

VakıfBank olarak “Belediye Bankacılığı” konusunda uzun yıllara dayanan bilgi ve birikimimizi nakit yönetimi ve kamu tahsilatları alanındaki güçlü teknolojik altyapımız ile birleştirerek belediyelerimizin ihtiyaç duyduğu tüm çözümleri en hızlı şekilde hayata geçiriyoruz.

Bankacılık sektöründe sadece VakıfBank’ta olan organizasyonel yapılanmamız ile tüm kamu kurumlarımıza, yerel yönetimler alanında yer alan belediyelere, özel idarelere ve onların iştiraklerine doğrudan Bankacılık ürün ve hizmetlerimiz ile destek oluyoruz. Ayrıca kurumların kendi özel kanun ve yönetmeliklerine uygun olacak şekilde bankacılık hizmeti sunmanın yanı sıra, kamu denetim sisteminde sorun yaşamayacak şekilde gerektiğinde danışmanlık, finansal çözüm ve ürün geliştirme gibi hizmetler de veriyoruz.

2023 yılında VakıfBank olarak yeşil finansman çalışmaları kapsamında çevreci ulaşım yatırımlarının hayata geçirilmesinde belediyelerin yanında olmaya devam ettik. Bu dönemde belediyelerimizin yenilenebilir enerji yatırımlarına kredi imkânı sağlayarak temiz enerji üretiminde etkin rol oynadık.

6 Şubat deprem felaketinde depremden etkilenen belediyelerin çeşitli bankacılık işlemlerinde ve kredi ödemelerinde kolaylıklar sağladık. Deprem sonrası inşaatına başlanan evlerin yapımında ilgili kamu kurumlarına gerekli finansman desteğinde bulunduk. Ayrıca sosyal yardım kapsamında AFAD, Kızılay ve belediyeler ile yapılan iş birlikleri ile sosyal destek projelerine, yardım toplama faaliyetlerine destek verdik.

Önümüzdeki dönemde de yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının hizmetlerini yerine getirirken ihtiyaç duyacakları finansmanı sağlamaya ve bankacılık iş ve işlemlerini kolaylaştıracak çözümler üreterek gerekli desteği vermeye devam edeceğiz. Aynı zamanda vatandaş ile yerel yönetimler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları arasındaki bankacılık iş ve işlemlerinin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülebilmesi için geliştirdiğimiz yenilikçi çözümler ile hem yerel yönetimlerin hem de vatandaşlarımızın hayatlarını daha da kolaylaştıracağız. Kurumlarımızın mevcut işleyişlerinde kalıcı çözüm ortaklığımızı artırarak devam ettirecek ve kamu bankacılığındaki sorumluluğumuzu en üst seviyede tutarak üzerimize düşen görevi dinamik bir şekilde yapmaya devam edeceğiz.

GRI 3-3, 203-1

2023 YILINDA MUHABİR BANKA AĞIMIZA 100’ÜN ÜZERİNDE KURUM EKLEDİK.

Gelişmiş teknolojik altyapımız ve dijital kanallarımız sayesinde 2023 yılında müşterilerimizin dış ticaret işlemlerinin daha hızlı gerçekleştirilmesine olanak sağladık.

Dış Ticarete Destek

Dünya çapında iş birliği içinde olduğumuz geniş muhabir banka ağımız ve etkin yönetim faaliyetlerimiz neticesinde 2023 yılında farklı coğrafyalarda faaliyet gösteren 100’ün üzerinde kurum ekleyerek, müşterilerimizin dış ticaret işlemlerini küresel standartlarda kaliteli hizmetlerimiz ile 120’ye yakın ülkede 1.300 banka ve finans kuruluşu aracılığı ile gerçekleştirmeyi sürdürüyoruz.

Ülkemizin dış ticaretteki pazar payının artması ile birlikte Bankamızın muhabirlik ilişkilerini geliştirdik ve VakıfBank olarak biz de pazar payımızı artırdık. Bankamızın hem dış ticaretteki güçlü pazar payının gelişimine hem de muhabir bankalar ile sorunsuz devam eden ilişkilerine katkı sağlamak amacıyla organizasyon yapımızda değişikliğe gittik. Dış ticaretin ülke ekonomisine sağladığı önemli katkının bilinci ile müşteri portföyümüzün tabana yaygınlaşması ve etkin koordinasyonunun sağlanması amacıyla muhabir ilişkilerimizi iki müdürlük aracılığıyla yürütmeye başladık. Bu sayede sayısı bir önceki yıla göre %20 oranla artan ve 2023 yıl sonu itibarıyla sayısı 26 bine ulaşan dış ticaret müşterilerimizin işlemlerine daha hızlı bir şekilde aracılık etmeye başladık. Bankamızın toplam dış ticaret hacmini deneyimli ekiplerimiz ve geniş muhabir banka ağımız sayesinde 2023 yıl sonu itibarıyla %13 oranında artırarak 120 milyar ABD Doları seviyesine yükselttik.

Alanında uzman ekiplerimiz, gelişmiş teknolojik altyapımız ve dijital kanallarımız sayesinde 2023 yılında müşterilerimizin dış ticaret işlemlerinin daha hızlı gerçekleştirilmesine olanak sağladık. 17 binin üzerindeki ihracatçı müşterimizin hayatını kolaylaştırmak için İhracat Bedeli Kabul Belgelerini internet şubesi aracılığı ile düzenleyebilmelerine imkân sunarak imalatçı ihracatçı müşterilerimize yönelik sistemsel iyileştirmeler ile müşteri portföyümüzü genişlettik.

Türk Eximbank İhracat Kredi Programları ve TCMB’nin ihracatı destekleyici sevk öncesi ve sevk sonrası finansman kaynakları ile İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) ile imzalanan protokol kapsamında dış ticaret finansmanı ihtiyaçlarına alternatif çözümler sunuyor ve ülkemiz ekonomisinin büyümesine destek sağlayarak ihracatın gelişmesine katkıda bulunmaya devam ediyoruz.

Ayrıca, ihracatçı firmalara kefalet desteği sağlamak üzere kurulan İGE’ye en yüksek sermaye koyan bankalardan biri olduk ve bu kapsamda ihracatçı firmalara İGE özkaynak ve hazine destekli kefalet sunulabilmesi için gerekli sistem entagrasyon süreçlerini tamamladık. Bu kapsamda yıl boyunca ihracatçı firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak için İGE kefaleti ile kredi kullandırımı sağladık.

2023 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile yapılan protokol kapsamında Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi’ni 2023 yılı içerisinde devreye alarak ülke ekonomisinin lokomotifi konumunda bulunan ve dış ticaret dengesinin korunmasında önemli rol oynayan ticari nitelikli ihracatçı işletmelerin finansmana erişimi konusunda katkı sağladık.

Her geçen gün müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda güçlendirdiğimiz muhabir ağımız sayesinde orta ve uzun vadeli finansman kaynaklarına ulaşımı daha kolay hale getiriyoruz. Müşterilerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda ürün ve hizmetlerimizi genişleterek Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Tayvan İhracat ve İthalat Bankası (TEXIM) gibi uluslararası finansman kuruluşları ile yapmış olduğumuz anlaşmaların yanı sıra Hermes, Serv, SACE, Cesce gibi ihracat kredi kuruluşları ile iş birliklerimizi sürdürüyor ve müşterilerimize orta ve uzun vadeli ülke kredisi imkânları ile de hizmet sağlıyoruz.

Ayrıca nitelikli ürün ve hizmetlerimizin yanı sıra geniş muhabir ağımızla yurt içi ve yurt dışı döviz ödemelerine aracılık ettiğimiz müşterilerimize 15 farklı para biriminde ve dünyanın birçok ülkesinde 50’ye yakın bankada bulunan muhabir hesaplarımız ile transfer hizmeti sağlıyor, ayrıca toplu transfer yapan müşterilerimize rekabetçi fiyatlar sunuyoruz. 2023 yılı içerisinde yabancı para transfer hacmimizi adet bazında bir önceki yıla göre yaklaşık %30 oranında artırarak 900 bin seviyelerine ulaştırdık.

2024 yılında da, dış ticaretin ülke ekonomisine sağladığı önemli katkının bilinci ile müşteri portföyümüzün tabana yaygın ve sürdürülebilir olmasına odaklanarak, müşterilerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda ürün ve hizmetlerimizi genişletecek ve başta ihracatçılar olmak üzere dış ticaret yapan müşterilerimize destek olmaya devam edeceğiz.

GRI 3-3, 203-1

TARIM BANKACILIĞINI DİJİTALLEŞTİRİYORUZ.

“Dijital Tarım Uygulaması” ve “Sky Tarım” kredisi kullandırımlarımıza başlayarak çiftçilerimize destek olmaya devam etmeyi hedefliyoruz.

Tarıma Destek

VakıfBank olarak, tarım sektörünün sürdürülebilirlik açısından stratejik öneminin bilincindeyiz. Bu kapsamda, tarıma ve çiftçiye güç katmak ve sektörü ileri seviyeye taşımak için uzman tarım bankacılığı personelimiz ile var gücümüzle çalışıyoruz. 2023 yılında da tarımsal üreticilerin finansal ihtiyaçları için yenilikçi ürünler geliştirdik. Bu ürünleri, avantajlı tekliflerle çiftçilerimize sunarak işletme maliyetlerini finanse ettik.

Bu dönemde tarım sektörünün en büyük iş birliklerinden birine imza attık. Bankamız ile ülkemizin en köklü üretici örgütlerinden olan Trakya Birlik arasında yapılan anlaşma kapsamında 30 bine yakın üreticiye sahada, öncelikle TarımKart olmak üzere tüm tarımsal bankacılık ürünlerimizi avantajlarla sunduk. İmzalanan bu anlaşma sayesinde başta Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli olmak üzere toplam 13 ilde yer alan üreticimizin, TarımKart limitlerinin bir kısmını nakit avans olarak veya tamamını 10 binden fazla anlaşmalı üye iş yerinde mazot, gübre ve tohum alımı gibi tarımsal girdi alımında kullanabilmesini sağladık.

Bununla birlikte, önceki yıllarda olduğu gibi başta Kayseri Şeker Fabrikası ile imzaladığımız protokol kapsamında, Sözleşmeli Üretim Kredisi ürünümüzü kullandırdığımız çiftçilerimizin ürün bedellerinin sorunsuz şekilde ödenmesine olanak sağladık. 2024 yılında sözleşmeli kredi ürünümüzü üreticilerden herhangi bir belge almaksızın şube dışı kanallar ile anında kullandırmayı hedefliyoruz. Böylece sektörde bir ilk olacak bu sistem ile üreticilerin şubeye gelmeden Sözleşmeli Üretim Kredisi’nden faydalanabilmelerine olanak sağlayacağız.

2023 yılında bitkisel üretimden su ürünleri yetiştiriciliğine kadar tüm tarım kollarını kapsayan kredi ürünlerimiz ile üreticilerimize işletme ve yatırım finansman desteği sunduk. Bugüne kadar 330 bin çiftçimize destek verdik ve 2023 yıl sonu itibarıyla tarım sektörüne yaklaşık 13 milyar TL katkı sağladık. 2023 yılında tarım bankacılığı müşteri sayımız 400 bine yaklaşırken tarım nakdi kredi kullandırım hacmimizi önceki yıla göre %43 oranında artırdık. Ayrıca bu dönemde saha çalışmalarımıza hız vererek çiftçilerimizin faizsiz alışveriş yaptığı VakıfBank anlaşmalı tarım üye iş yeri sayımızı ve TarımKart üye iş yeri ciromuzu da artırdık.

Önümüzdeki dönemde “Dijital Tarım Uygulaması” ve “Sky Tarım” kredisi kullandırımlarımıza başlayarak çiftçilerimize destek olmaya devam etmeyi hedefliyoruz. Bu ürünlerimiz ile çiftçilerimiz tarım kart başvuru ve kredi kullandırımlarını dijital uygulamamız üzerinden gerçekleştirebilecekler. Bu sayede ürün yelpazemizi genişleterek ürün ve hizmetlerimizi sadece şubelerimizde değil, mobil kanallardan da çiftçilerimizin hizmetine sunacağız.

VakıfBank olarak, ülkemizin tarımsal üretim potansiyelini ortaya çıkarmak için dijitalleşme sürecimizin desteği ile ürünlerimizi geliştirmeye, üreticiler ile iş ortağı olarak tarımsal örgütlere destek vermeye ve tarıma güç katmak için çiftçimizin yanındaki güç olmaya devam edeceğiz.

GRI 3-3, 203-1

2023 YIL SONU İTİBARIYLA Sky Limit MÜŞTERİ SAYIMIZI 3 MİLYONUN ÜSTÜNE ÇIKARDIK.

Hane Halkına Destek

Bireysel bankacılık alanındaki deneyimimiz ve müşteri odaklı stratejimiz ile sektörün önde gelen bankalarından biri olarak yaklaşık 22 milyon bireysel nitelikli müşteriye hizmet veriyor, hem kredi hem tasarruf mevduatındaki ürünlerimiz ile hane halkına finansal konularda destek sağlamaya devam ediyoruz.

Kurulduğu günden bu yana tüm faaliyetlerinde kendisiyle birlikte ülke ekonomisini de büyütmeyi hedefleyen bir banka olarak, üretimi, ihracatı ve istihdamı desteklemenin yanında bireysel müşterilerimizin tasarruflarını en etkili şekilde değerlendirmelerini sağlayacak yeni ürünler sunmak için de çalışıyoruz.

2023 yılı Şubat ayında yaşamış olduğumuz büyük deprem felaketi sonrasında, depremden etkilenen illerimizdeki vatandaşlarımızın acil nakit ihtiyaçlarına destek olduk. Bu kapsamda, bireysel ihtiyaçların desteklenmesi için VakıfBank olarak finansman kaynağı yaratarak toplamda 10 milyar Türk Lirasının üzerinde 112.033 adet Deprem Destek Kredisi kullandırımı yaptık. VakıfBank ailesi olarak her zaman olduğu gibi bu dönemde de milletimizle tek yürek olarak yaraların sarılmasına var gücümüzle destek olduk.

Kredi limit yönetimini müşterilerinin inisiyatifine bırakarak bütçe yönetimini kolaylıkla ve üstelik bunu şubeye gitmeden mobil ya da internet bankacılığı üzerinden yapabilmelerini sağlayan Bankamızın Sky Limit ürünü her kesimden kullanıcı için cazip bir seçenek olmaya bu dönemde de devam etti. 2023 yılında da sektör, meslek ve gelir gibi özelliklerine göre belirlediğimiz müşterilerimize, çalıştıkları kurum ile buralardaki görev ve ünvanları çerçevesinde özelleştirilmiş limitler tanımlamayı sürdürdük.

Ayrıca, önceki yıl ön başvurularını VakıfBank Mobilden de almaya başladığımız Sky Limit’in, 2023 yılı ikinci yarısında mobil bankacılık kredi kullandırım ekranlarını da yeniledik. Kullanıcı dostu, yalın, anlaşılır ve az adımlı kredi kullandırım ekranları ile saniyeler içerisinde kredi kullanımını mümkün kıldık.

Bireysel ihtiyaç kredilerine yeni bir kampanya modeli ekledik. “Bankomatla Kazandıran Kredi” adıyla lansmanını yaptığımız ürünümüz ile nakit ihtiyacı olan müşterilerimizin her ay fiziksel/sanal POS üzerinden yapacakları bankomat kart harcamalarına bağlı olarak, izleyen aydaki kredi taksitlerinde faiz indirimi kazanabilmelerini sağladık.

2023 yılında gayrimenkul alım/satım işlemlerinde devire ilişkin bedelin güvenli bir şekilde el değiştirmesini sağlayan “Tapu Güvenilir Hesap” ürününü devreye aldık. İlk aşamada Bankamızdan Konut Kredisi kullanan müşterilerimize sunduğumuz Tapu Güvenilir Hesap ürünü ile satıcının tapu tarafından alıcıya gayrimenkul devir işlemi gerçekleştirildiğinde satış bedelinin hesabına geçeceğini, alıcının da gayrimenkul devir işlemi gerçekleştirilmeden satış bedelinin satıcıya aktarılmayacağını bilerek rahat bir şekilde işlemlerini güvenle yapabilmelerini sağladık. Böylece nakit taşıma derdini ortadan kaldırdık. 2024 yılı içinde kredisiz gayrimenkul alım/satım işlemleri için de söz konusu sistemin geliştirilmesi ve uygulamaya alınmasını hedefliyoruz.

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile yaptığımız “Yeşil Konut Kredisi” projesi kapsamında 2023 yılında da ülkemizde enerji verimliliği yüksek konut sayısının artırılarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlanması amacıyla bina enerji performansı A veya B sınıfı olan tamamlanmış veya natamam konutların finansmanına özel kullandırımlara devam ettik.

Ayrıca çevre dostu ürün ve uygulamaları desteklemeyi sürdürdük. Enerjide dışa bağımlılığın ve sera gazı emisyonunun azaltılması ile konutlarda enerji tasarrufu sağlanması amacı ile bireysel müşterilere 2022 yılında kullandırmaya başladığımız “Isı Yalıtım Kredisi” kullandırımlarına 2023 yılında da devam ettik.

Ayrıca bu dönemde konusunda uzman özel bankacılık portföy yöneticilerimizle kişiye özel finansal çözümler üretiyor, müşteri konforuna önem vererek tasarlanan özel hizmet noktalarımızda, standart bankacılık ürünlerine ek olarak, müşterilerimizin varlığını, risk ve getiri beklentilerine uygun bir şekilde yönetiyoruz. Büyüme politikalarımızı yeni müşteri kazanımı ve müşteri memnuniyeti eksenine oturtarak, 2023 yılında hedef müşteri gruplarına yönelik yaptığımız çalışmalar ile özel bankacılık müşteri sayımızı %4,83 oranında artırdık.

VakıfBank olarak 2024 yılında da müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarını hızla tespit ederek, oluşturacağımız ürün ve hizmetlerimizle sektörde öncü olmaya devam edeceğiz

DEPREMDEN ETKİLENEN MÜŞTERİLERİMİZİN YANINDA OLDUK.

Sektörde sorumlu bir oyuncu olarak çevreye ve topluma olumlu etki yaratan projeleri finanse etmeyi sürdürdük.

Sorumlu Finansman

Topluma ve çevreye katkıda bulunma görevimizin temelinde yer alan sorumlu finansman anlayışımız çerçevesinde finansman sağladığımız projelerin çevresel ve sosyal etkilerine ilişkin bir sorumluluğumuz olduğunun farkındayız. Bu kapsamda finansman sağladığımız projelerin çevresel ve sosyal etkilerini değerlendirmek amacıyla Kredi Politikası Belgemizde “Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi ve Sürdürülebilirlik” özel bir başlık olarak yer alıyor. Böylece finansman sağladığımız bu projelerle olumlu dolaylı etki yaratmaya odaklanıyor, finansmanda çevre dostu projelere, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine öncelik tanırken, belirli bazı sektörleri ise yasaklı sektörler kapsamına alıp finansman sağlamıyoruz.

Projelerin çevresel standartlara ilişkin sağlaması gereken dokümanları proje finansmanından önce talep ediyoruz. Çevresel kriterlere ilave olarak çalışan ve insan hakları, etik değerler, çocuk işçi çalıştırmama ve zorla çalıştırmama konularında çeşitli sosyal kriterlere de uyulmasını bekliyoruz.

Finansman sağladığımız projelerde yaratılan olumlu etkinin devamlılığını takip etmeyi sorumluluğumuz olarak gördüğümüz için projelerin yatırım ve işletme dönemlerinde çevresel ve sosyal performanslarını ve verilen taahhütlerin gerçekleşme durumunu da takip ediyoruz.

Sorumlu bankacılık anlayışı çerçevesinde proje finansmanı aşamasında uyguladığımız bu süreçler Dünya Bankası (WB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Alman Kalkınma Bankası (KfW) gibi uluslararası finans kuruluşları ile iş birliği içinde çalışmamızı da kolaylaştırıyor. Böylece ilgili kuruluşlar aracılığıyla finansman sağladığımız pek çok projenin gerekliliklerinden olan yüksek etik, çevresel ve sosyal kriterlerinin karşılanması sürecini başarı ile yönetebiliyoruz.

2020 yılında Dünya Bankası ile imzaladığımız Acil Durum Firma Destek Projesi kapsamında finanse edilecek her kredi başvurusunun Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi Sistemi’ne tabi tutulması zorunludur. Bu kapsamda projeye özgü olarak Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme Aracı tasarladık ve Dünya Bankası ile imzaladığımız Acil Durum Firma Destek Paketi kapsamında kredi kullandırımlarına devam ettik. Paket kapsamında düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi kullandırımı yaparken, kredilendirilen projelerin çevresel ve sosyal yönden yaratacakları etkileri de göz önünde bulundurduk. Ayrıca 2023 yılında yaşanan deprem felaketi sonrasında Acil Durum Firma Destek Paketi kapsamında Bankamızca kullandırılan Salgın Destek Kredisi (SADEK) paketine depremden etkilenen işletme yararlanıcı tipini de ekledik ve bu kapsamdaki kredilere ait değerlendirmelerin gerçekleştirilmesi için Bankamız bünyesinde özel bir Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Aracı tasarladık. Deprem bölgesine yönelik tasarlanan değerlendirme aracımız Aralık 2023’te PSM Awards Kurum İçi İnovasyon kategorisinde Altın PSM ödülüne layık görüldük.

SADEK kapsamında 2023 yılında özellikle sürdürülebilir büyümenin en önemli yapı taşlarından olan bebek işletmelere 39 milyon TL, kalkınmada öncelikli bölgelerdeki KOBİ’lere 391,9 milyon TL, kadın girişimcilere 831 milyon TL ve deprem bölgelerine 2,9 milyar TL finansman desteği sağladık. Ayrıca deprem bölgelerindeki bireysel müşterilerimize 10 milyar TL’nin üzerinde destek sağladık. Sektörde sorumlu bir oyuncu olarak sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve enerji verimliliği başlıkları ile ilişkilendirilebilecek harcamaları ve yatırımları, çevreye ve topluma olumlu etki yaratan projeleri finanse etmeyi bu dönemde de sürdürdük.

Yine 2020 yılında Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile enerji verimli konutlara özel 200 milyon Euro kaynak anlaşması gerçekleştirdik. Küresel bir salgının hüküm sürdüğü ekonomik koşullarda sağladığımız ilk dilimi, yeşil konut alanında başarılı bir şekilde kullandırdık. 2023 yılında ise Yeşil Konut Projesinin 2. dilimi olan 100 milyon Euro tutarındaki finansmanı AFD’den temin ettik ve kullandırımlarımıza 2024 yılında da aynı hızla devam etmeyi planlıyoruz. Bu kaynak kapsamında, ülkemize daha sürdürülebilir bir kalkınma yolunda eşlik edebilmek için konut inşaatı sektöründen kaynaklanan konut enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarının azaltımına destek olduk. Proje, ülkemizde “A” enerji sertifikalı konut üretimine önemli bir ivme kazandırarak konut sektöründe bu konuda adeta bir kelebek etkisi oluşturdu. İlk dilimin %10’luk kısmını A, kalan %90’lık kısmını ise B enerji sertifikalı konutların finansmanında kullandırdık. İkinci dilimde ise bu başarımızı bir adım daha öteye taşıyarak A sınıfı konutlara tahsis ettiğimiz kredi hedefini %15’e yükselttik.

Yeşil Konut Projesi ile birlikte, Türkiye’deki sektör uygulamalarının çevre dostu hale getirilmesi amacıyla inşaat üreticilerinde farkındalık yaratılarak yeşil konut piyasasının gelişimine katkımızı sürdürmeyi planlıyoruz. Ayrıca, ekonomik ömrü boyunca bütçe dostu olan yüksek enerji verimliliğine sahip konutları tercih eden müşterilerin krediye erişimini desteklemeye 2024 yılında da devam edeceğiz.

Ayrıca, AFD’den sağladığımız fon kapsamında kredi tahsis süreçlerinde Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sisteminin kurulmasına yönelik çalışmalarımızı tamamladık. Bu kapsamda, 2022 yılında ilk olarak Çevresel ve Sosyal Etkilerin Yönetimi Politikası’nı ve ekinde bulunan Finanse Edilmeyen Faaliyetler Listesi’ni yayınladık. Ayrıca Kredilendirme Süreçlerinde Çevresel ve Sosyal Etkilerin Yönetilmesi Prosedürü’nü oluşturduk. Böylece tüm çalışmalarımızı tamamlayarak 2022 yılında 20 milyon ABD Doları ve üzeri proje finansmanı kredileri için çevresel, sosyal, yönetişim ve iş sağlığı güvenliği gibi finansal olmayan riskleri ve bu risklerin muhtemel etkilerini değerlendirmek ve yönetmek için Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sistemi’ni devreye aldık. 2023 yılında, 20 milyon ABD Doları ve üzeri proje kredisi başvurularında çevresel ve sosyal değerlendirme sürecinde 18 adet saha ziyareti gerçekleştirdik ve 21 adet dosyayı değerlendirdik. Çevresel ve Sosyal Etki Yönetim Sistemi kapsamında 13 adet projeye toplamda 594 milyon ABD Doları finansman sağladık. Aynı zamanda ilerleyen süreçte proje finansmanı kredilerine ilave olarak bireysel krediler hariç olmak üzere tüm kredi portföyümüzü bu risk analiz sürecine dâhil etmeyi hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde de çevre dostu projelere, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji projelerine öncelik tanıyarak sürdürülebilirlik alanında güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz.

Sorumlu Finansman