Öncelikli Konular & SKA'lar
Dijital Dönüşüm
SKA 8, 9
Risk Yönetimi
SKA 8
Dijital Kanalları Kullanan Toplam Müşteri Sayısı
12.993.930
2023 Yılında Marka Tescili Alınan Ürün/Hizmet Sayısı
10
RİSKLER
Yasal düzenlemelere ve bankacılık etik kurallarına uyumda karşılaşılabilecek sorunlar
Yıkıcı teknolojik gelişmelere gereken hızda uyum sağlanamaması
Değişen müşteri alışkanlıklarına uygun ürün ve hizmetlerin geliştirilememesi
Siber saldırılara karşı yetersiz kalınması
FIRSATLAR
Düzenleyici ve denetleyici otoriteler ile koordineli bir şekilde çalışmak
Teknolojik gelişmeler
Fintech’ler ile ortak çalışmalar
Yeni ürünlerin ve hizmet alanlarının ortaya çıkması
SKA 8, 9
VakıfBank olarak dijital dönüşümü sürdürülebilir kültür haline getiriyor, sürdürülebilirliğin önemli bir kaldıracı olarak görüyoruz. Bu nedenle dijitalleşmeyi merkeze alan uygulamalar geliştirmeye hızla devam ediyoruz. Dijital dönüşümde bilgi teknolojilerini yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Teknolojiyi iş süreçlerimize entegre ediyor ve bu alanda değer yaratmaya devam ediyoruz.
Yaptığımız inovasyonların hem çevreye hem de sosyal hayata katkı sağladığının bilincindeyiz. Geliştirdiğimiz inovatif çözümlerle müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda ilgili birimlerimizle inovasyon faaliyetlerimize yön veriyor, yenilikçi teknolojiler kullanarak katma değeri yüksek ürünler geliştirmek için çalışıyoruz.
Büyük veri, yapay zekâ, veri analitiği, açık bankacılık ve robotik süreç otomasyonlarını iş süreçlerimizde kullanıyoruz. Ayrıca çalışmalarımızla müşterilerimize verdiğimiz kesintisiz hizmeti yaygınlaştırmanın yanı sıra operasyonel verimliliğimizi de artırarak sektördeki rekabet gücümüzü de sağlamlaştırıyoruz.
İnsan hayatını kolaylaştıran teknolojileri yakından takip ediyoruz. Müşteri odaklı ve yenilikçi olma yaklaşımımızla müşterilerimize “Diyalogsal Bankacılık” hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, 2023 yılının Temmuz ayında kurumsal web sayfamız üzerinde bankacılık konularında eğitilmiş ViBi Logolu Chatbot projemizi devreye aldık. Böylece kullanıcılarımız işlemlerine ilişkin sorularına anlık self servis olarak yanıt alıyor, bankacılık işlemlerini anında gerçekleştirebiliyor ve işlem sonucunda değerlendirme anketine katılarak geri bildirim yapabiliyorlar. Chatbot ViBi sürekli öğrenen sürekli eğitilen bir yapıya sahip olup yakın dönemde Trade Online, yatırım işlemleri, hisse senedi işlemleri, VİOP işlemleri gibi birçok konuda da hizmet verecek.
Açık bankacılık hizmetleri kapsamında Tüm Hesap ile ticari ve bireysel müşterilerimizin diğer bankalardaki hesaplarını internet ve mobil bankacılık kanallarımızda görmelerini sağladık. Projenin başladığı tarihten bugüne 100 binin üzerinde müşterimiz diğer bankadaki hesaplarını dijital kanallarımıza ekleyerek görüntülemeye başladı. Bunun yanı sıra, bu yıl içerisinde geliştirdiğimiz “Diğer Bankadan Para Getir” özelliği ile müşterilerimizin diğer bankadaki mevduatlarını kolaylıkla transfer edebilmelerine olanak sağladık.
Ticari ve Kurumsal Bankacılık müşterilerimiz için Ticari İnternet Bankacılığında İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) İşlemleri menüsünü yayına aldık. Bu projeyle müşterilerimizin İBKB Düzenleme işlemlerini internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirdik.
Son yıllarda ticari nitelikli müşterilere sunduğumuz Vinov, Vinov İş Yeri, Dijital Teminat Mektubu gibi ürünlere bu yıl da Dijital Çek İskonto Kredisi ve Sky KOBİ gibi yenilikçi ürünleri ekledik. Böylece dijitalleşme alanındaki liderliğimiz, yenilikçi ürün ve hizmetlerimiz ile hız, güvenlik ve kolaylık bakımından inovatif ürünleri sektöre kazandırdık.
Dijital Çek İskonto Kredisi ile işletmelerin, artık dijital ortamda şubeye gitmeden 7/24 çek karşılığı İskonto Kredi başvurusu yapabilmesini ve bu sayede başta işletme giderlerine yönelik ihtiyaçları olmak üzere, nakit ihtiyaçları için krediye en kısa sürede ve kolaylıkla dijital kanallardan ulaşabilmesini sağladık. Sunulan ürün kapsamında işletmeler, internet bankacılığı veya VakıfBank Mobil aracılığıyla çeke ait karekodu okutarak veya çek bilgilerini girerek çek karşılığı alabilecekleri İskonto Kredisi tutarını anında öğrenebiliyor ve kredi ön başvurularını zaman ve mekân kısıtı olmaksızın tamamen dijital kanallar üzerinden gerçekleştirebiliyor.
Ticari nitelikli işletmelerin başta kredi kullanım işlemleri olmak üzere Mevduat, Dış Ticaret ve Nakit Yönetimi ürün ve hizmet kullanımlarını internet bankacılığı ve mobil bankacılık kanallarından uçtan uca dijital şekilde gerçekleştirebilmeleri amacıyla Sky KOBİ ürünümüzü devreye aldık. Bu kapsamda, yeni nesil dijitalleşme vizyonu çerçevesinde Sky KOBİ ile; ticari nitelikli müşterilerimizin, şubeye uğramadan bankacılık ürün ve hizmetlerini tek platform üzerinden kompakt bir şekilde yönetebilmelerini ve zamandan tasarruf etmelerini sağlıyoruz.
Ayrıca müşterilerimizin Bankamızdan aldıkları hizmet kalitesini artırmak, satış odaklı yapıya daha fazla işlerlik kazandırmak, işlem ve iş gücü maliyetlerinden tasarruf sağlamak amaçlarıyla; birim ve şubelerimizdeki operasyonel yükün hafifletilmesi için operasyonel süreçlerin izlenmesi, işlemlerin merkezileştirilmesi, manuel kontrol noktalarının otomatize edilmesi, teknolojik gelişmelerin süreçlerimize entegre edilmesine 2023 yılında da devam ettik.
Dijital ve kağıtsız bankacılık amacımız çerçevesinde çipli yeni nesil kimlik kartı okuyabilen tabletler ile işlemlerin hızlı, güvenli ve dijital olarak gerçekleştirilmesine devam ettik. Çipli kimlik kartlarının sistemsel olarak doğrulanmasıyla müşteri bilgilerinin otomatik olarak güncellenmesini ve biyometrik fotoğrafın Bankamız sistemine otomatik kaydedilmesini sağladık. Kimlik tespitinin sistemsel olarak gerçekleştirilmesi sonucu işlem güvenliğini artırarak operasyonel riski bertaraf ettik. Tabletler ve mobil bankacılık aracılığıyla işlemlerin onaylanması sonucunda Banka genelinde dijital onay oranlarımızı %80’lere kadar artırarak dekont ve kağıt çıktısını azalttık.
Operasyonel verimliliğin artırılması amacıyla Operasyon Merkezimizde, insan gücü ile yapılan işlerimizde hiperotomasyon, robotik süreç otomasyonu (RPA), yapay zeka (AI), makine öğrenmesi, OCR – Barkod- QR okuma gibi teknolojiler kullanmaya devam ettik. Bu kapsamda, Adalet Bakanlığı ve İcra Daireleri’nden gelen haciz talepleri, diğer bankalardan Bankamıza gelen ve Bankamızdan diğer bankalara gönderilen çek takas işlemlerini hiperotomasyon teknolojisi ile tamamen sistematik hale getirdik. Ayrıca DBS Bayi tanımlarını robotlar aracılığıyla yapmaya başladık.
Bankamız adına gelen e-faturaların ilgili Şube/Birimlere gönderimini de yapay zekâ ile yapmaya başladık.
VakıfBank inovasyonu olan geleneksel ödeme ve tahsilat ürünlerinin bütün özelliklerini kapsayan finansal ekosistemimiz Vinov ile uçtan uca dijital bir ödeme yöntemi hizmeti sunmaya bu dönemde de devam ettik. Vinov ürünümüzün tahsilat hacmini geçtiğimiz yıla kıyasla yaklaşık %72 artırdık. Vinov İş Yeri ile de toptan ve perakende satış yapan, bayilik/mağaza ağına sahip olan işletmeler başta olmak üzere VakıfBank garantisi ile tahsilat gerçekleştirmek isteyen her büyüklükte işletme ve kuruma dijital bir ekosistem yarattık. Vinov İş Yeri ürünümüzle, 2023 yılında hem Sardis Ödülleri’nde “Yeni Ürün Ve Hizmet İnovasyonu” gümüş ödülünü hem de IDC DX Awards’dan geleceğin “En İyi Endüstri Ekosistemi” kategorisinde ikincilik ödülünü kazandık. Ayrıca, en başarılı müşteri deneyimi projelerinin ödüllendirildiği 6. CX Awards Turkey Ödüllerinde Vinov İş Yeri ürünümüz ile “Büyük Düşünce Ödülü”ne layık görüldük. Vinov ürünümüzün farklı sektörlere yönelik çalışmaları kapsamında 2023 yılında geliştirdiğimiz Vinov Kampüs ürünümüzle, önümüzdeki dönemlerde özel okullara ait ödemeleri hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştireceğiz.
Nakit yönetimi hizmetleri noktasında da gücümüzü pekiştiriyoruz. 2023 yılında vergi, SGK, fatura tahsilatları gibi kamu tahsilatları başta olmak üzere müşterilerimizin tüm resmi ödemelerini kapsayan taksitlendirme ve opsiyonlama imkanları da bulunan “VaNa” (VakıfBank Nakit Yönetim hesabı) ürünümüzü geliştirdik. Yeni geliştirdiğimiz ürünümüzü 2024 yılında tüm ticari müşterilerimizin kullanımına sunmayı hedefliyoruz.
Bankamız operasyonel süreçlerinin iyileştirilmesi kapsamındaki çalışmalar ile dijitalleşmeyi kendi içimizde bir dönüşüm felsefesi haline getirdik. Dijital bankacılık uygulamalarımız ile hız ve erişilebilirliğin artırılmasının yanı sıra, süreçlerde verimlilik ve kaynak kullanımında tasarruf sağlıyoruz. Bu farkındalık ile çalışanlarımızın hayatını kolaylaştıracak uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyoruz. İş süreçlerimizin dijitalleşmesi ve merkezileşme kapsamında geliştirilen uygulamalarımız ile birçok süreçte sürekli iyileştirme gerçekleştiriyor, tüm süreç adımlarını hizmet seviye anlaşmaları kapsamında tanımlayarak ölçüyoruz. Ayrıca robotik süreç otomasyonu entegrasyonları ve QR barkod okuma gibi teknolojilerin kullanımı ile operasyonel verimliliğimizin artırılmasını sağlıyoruz. Yılın son çeyreğinde devreye aldığımız “Nakit Yönetimi Sistem Robotu Projemiz”in hayata geçmesi ile birlikte “Fatura Ödeme Limit Artırım Talepleri”ni sistem robotu tarafından inceleyerek sonuçlandırmaya başladık. Bu proje sayesinde gelen talepleri daha kısa sürede sonuçlandırarak müşteri memnuniyeti sağladık ve fatura tahsilat adet ve hacimlerimizi artırdık.
Ayrıca müşterilerimizin işlemlerini web servisler/API’ler üzerinden daha esnek yapabilmelerini sağlayan Online Toplu Ödeme Sistemi, Online Hesap Hareketleri, Online Vergi Ödemeleri, Online Doğrudan Borçlandırma Sistemi gibi ürünlerimizle müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Müşterilerimizin SGK ödemelerini VakıfBank Mobil uygulaması üzerinden hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilmeleri amacıyla “Hızlı SGK Ödeme” menüsü geliştirmelerini tamamlayarak 2023 yılı itibarıyla bireysel ve ticari tüm müşterilerimizin kullanımına açtık.
Bu dönemde yoğun olarak havale ve EFT yapan müşterilerimizin operasyonel sürecini uçtan uca dijital ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlayan Toplu Ödeme Sistemi (TÖS) ürünümüzde müşteri istek ve beklentilerine uygun olarak gerek online gerekse offline kanalda birçok geliştirme yaptık. Tüm ERP sistemlerine uyumlu desenlerle tüm işlemlerin hızlı, pratik ve güvenli olarak gerçekleştirilmesini sağladık. Böylece TÖS işlem hacmimizi bir önceki yıla göre yaklaşık 1,5 kat artırdık.
2023 yılında müşterilerin finansal süreçlerinin dijital ortama aktarılmasının Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafında zorunlu tutulması, elektronik belge çeşidinin gün geçtikçe artması ve e-Belge düzenlemesi zorunlu tutulan mükellef sayısının artması gibi nedenlerden dolayı bu hizmetin müşterilerimize en geniş kapsamı ile sunulmasına karar verdik. e-Dönüşüm Sistemi altında yeni bir yapı dizayn ederek bu hizmetin sunulabilmesi için yeni bir entegratör firma ile anlaşma sağladık. Yeni düzenleme ile sisteme dahil olacak mükelleflere e-Defter Saklama, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Müstahsil Makbuzu ürünlerini de sunmaya başlayarak e-Belge ürün yelpazesini genişlettik. Ayrıca müşterilerimizin anlık operasyonel işlemlerinde profesyonel destek alabilecekleri e-Dönüşüm Çağrı Merkezi’ni devreye aldık.
Bunlara ilave olarak Tapu Güvenilir Hesap (TGH) sistemimiz ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tapu işlemlerinde, Bankamız aracılığıyla devir bedelinin alıcı ile satıcı arasında güvenli bir şekilde el değiştirmesini sağladık.
2024 yılı içerisinde finansal teknolojilerin yükselen trendi olan “Açık Bankacılık” imkânlarını da işletmelerin hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Ayrıca robotik süreç otomasyonu ve yapay zeka kullanımının yaygınlaştırılması, hiperotomasyon modellerinin geliştirilmesine ve süreçlerimize entegrasyonuna da hız vereceğiz.
GRI 3-3
Mevcut bankacılık hizmet ve ürünlerimizin yanı sıra, güçlü teknolojik altyapımız ile bankacılık sektörünün geleceğine yön verirken Türkiye ve dünyadaki en iyi bankacılık uygulamalarını müşterilerimize sunuyoruz.
VakıfBank olarak dijital kapasitemiz, dijital zekâmız ve bilgi birikimimiz ile sürekli değişim ve gelişimin peşindeyiz. Kullanıcılarımıza en iyi deneyimi sunmak, hızla değişen koşullara ve hız çağına adapte olmak hatta bizzat yeniliklere öncü olmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun sonucu olarak şube, mobil, internet ve aplikasyonlarımızın eş zamanlı birbiriyle işler halde çalışabileceği “Ekosistem Bankacılığı” oluşturarak dijital olgunluğumuzu iyi müşteri deneyimi için seferber ediyoruz. Dijital bankacılık alanında sunduğumuz hızlı, kolay ve güvenli bankacılık hizmetlerimiz sayesinde, dijital müşteri sayımız 13 milyona yaklaştı. 2022 yılında internet bankacılığı ve VakıfBank Mobil’e 1,92 milyar kez giriş yapılırken bu rakam 2023 yılında %34,38 artarak 2,58 milyara ulaştı.
Bankacılıkta veri bilimi kullanımının ve öneminin gün geçtikçe arttığını görüyoruz. Veri analitiği sektörü istikrarlı bir şekilde büyüyor. Yapay zekâ ve veri analitiği teknolojilerini kullanarak hem müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha iyi anlıyor, hem de müşteri davranışlarına ilişkin iç görüler elde ederek müşteri deneyimini kişiselleştiriyoruz. Bununla birlikte müşterilerin işlemlerdeki yolculuk haritalarını çıkarıyor ve işlem süreçlerinde yaşadıkları ağrı noktalarını tespit ediyoruz. Proaktif bir yaklaşımla da bu ağrı noktalarını iyileştiriyoruz. Bu sayede hem iş verimliliğimizi hem de müşteri deneyimini artırabiliyoruz.
Müşteri odaklı uygulama ve hizmetlerimizi geliştiriyor, mobil bankacılık kullanım alışkanlıklarını değiştiren ürünler tasarladığımız Benim Yerim menüsü ile müşterilerimizin ekleyecekleri ev veya araçları ile ilgili fatura, kira, aidat, kredi, para transferi, MTV, Trafik Para Cezası, HGS harcamalarını tek ekrandan takip edebilmelerini sağlayarak, akıllı hatırlatmalarla dinamik bir bildirim yapısı oluşturarak hayatlarını kolaylaştırıyoruz ve VakıfBank Mobil’i kişiselleştiriyoruz. 2023 yıl sonu itibarıyla müşterilerimizin Benim Yerim’e ekledikleri 70 bin ev ve 550 bin araç ödemesinin takibini kolaylaştırdık.
2023 yılında 5,3 milyon müşterimiz 53 milyon kez ViBi ile etkileşime girdi.
VakıfBank Mobil’deki dijital asistanımız “ViBi” yaptığı akıllı öneriler ve finansal analizlerle 2023 yılında kullanıcıların sıklıkla kullandığı finansal bir asistana dönüştü. 2022 yılında ViBi’yi 4,3 milyon müşteri kullanırken 2023 yılında bu sayı %23 artarak 5,3 milyona ulaştı. 2023 yılında müşterilerimizin ViBi ile yaptığı işlem sayısı ise geçtiğimiz seneye oranla %80 artarak 53 milyona ulaştı.
Geleceğimiz olan çocuklarımız için geliştirdiğimiz ve 2022 yılında müşterimizin kullanımına sunduğumuz Vibox ile dünyanın her yerinden cüzdanına iletilebilen harçlıkları biriktiren çocuklarımızda, tasarruf bilincini oluşturma yolunda etkin rol almaya bu dönemde de devam ettik. Uygulamada ebeveynlerin çocuklarına atadığı görevlerle, sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlamanın yanında 2023 yılında yaptığımız geliştirmeler ile çocuklarımızın birikimlerini vadeli ve altın hesabında değerlendirebilmelerini sağladık. Finansal okuryazarlık konusunda hayatlarına dokunduğumuz çocuklara, yani geleceğin müşterilerine, “tanıdık” yüz olmayı hedefliyoruz.
2023 yılında dijital ürünlerimizle müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırma ve deneyimlerini artırabilme anlayışıyla birçok ürün ve hizmet geliştirdik. Bu kapsamda kullanıcılarımızın VakıfBank Mobil’e şifresiz de giriş yapabilmeleri adına Şifresiz Giriş özelliğimizi müşterilerimizin hizmetine sunduk. Kimlik Güncelleme, Telefon Numarası Ekleme/Güncelleme, Sim Kart Blokesi Kaldırma, Limit Güncelleme gibi işlemleri şubeye gitmeye gerek kalmadan NFC teknolojisi ile daha pratik ve zamandan tasarruf ederek yapabilmelerini sağladık.
Açık Bankacılık çalışmaları kapsamında yenilediğimiz Tüm Hesap ürünümüz ile sektörde sisteme dâhil olan ilk bankalardan biri olduk. Tüm Hesap ile ticari ve bireysel müşterilerimizin diğer bankalardaki hesaplarını internet ve mobil bankacılık kanallarımızda görüntülemesinin yanı sıra diğer bankalardaki hesaplarından kolaylıkla para transferi yapmalarına imkân tanıyoruz. Bu yıl içerisinde geliştirdiğimiz Diğer Bankadan Para Getir özelliği ile müşterilerimizin diğer bankadaki mevduatlarını kolaylıkla transfer edebilmelerine olanak sağlıyoruz. Projenin yayına alındığı tarihten bugüne 100 binin üzerinde müşterimiz diğer bankadaki hesaplarını dijital kanallarımıza ekleyerek görüntülemeye başlamıştır. Ödeme ve elektronik para hizmetleri kuruluşları ile sektör lideri firmalarla iş birliklerimizi artıyoruz, geliştirdiğimiz API’ler ile çeşitli dijital platformlarda müşterilerimize alışveriş kredisi, dijital ihtiyaç kredisi ve dijital taksitli ek hesap ürünlerimizi de sunmaya devam ediyoruz.
Dijital Slip ile sürdürülebilir bankacılığa destek olmak ve doğayı koruyarak kâğıt tasarrufuna katkıda bulunmak amacıyla, harcama, nakit ödeme ve alacak belgelerini kâğıt ortamında almak istemeyen müşterilerimizin bu yöndeki tercihlerini alarak, sliplerine dijital ortamdan ulaşabilme imkânı sağladık. Ek olarak giyilebilir teknoloji alanında yaptığımız yatırımların sonucu olarak Akıllı Saat uygulamamızı devreye aldık. Uygulama ile müşterilerimiz konumuna en yakın ATM/Şube bilgilerine ulaşabilirlerken, güncel kur ve hisse senedi bilgilerini de anlık olarak saati aracılığıyla takip edebilmelerini sağladık.
Bunun yanı sıra ticari müşterilerimiz için VakıfBank Mobil’de işlemlerini kolaylaştıracak ve zaman tasarrufu sağlayacak olan Karekodla para gönder, Karekod oluştur, Karekodla öde iptal işlemlerini hizmete sunduk. Portföy yöneticisi bilgilerine internet bankacılığı ve VakıfBank Mobil’den ulaşabilmelerini sağladık. Bu sayede ihtiyaçları olan her anda yanlarında olduk.
Dijitalleşme ile sağladığımız hizmetlerin müşterilerimizin karbon ayak izini de azalttığının ve dolaylı olarak iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağladığının bilincindeyiz. 2024 yılında da teknolojik altyapımız, ürünlerimiz ve uygulamalarımızla inovasyona öncülük etmeyi ve bu alandaki ilkeleri gerçekleştirmeyi sürdürerek kullanıcı dostu mobil uygulamalar ve online bankacılık platformları aracılığı ile müşterilerimizin ihtiyacına odaklı daha erişilebilir, hızlı ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunmaya yönelik adımlar atmaya devam edeceğiz.
GRI 3-3
Girişimci bir teknoloji organizasyonu olma vizyonumuz ile teknolojik gücümüzü ve yeteneklerimizi sürekli geliştirerek hizmet sunmaya devam ediyoruz. Finansal hizmetlerde yenilikçi dönüşümler sağlayarak müşterilerimize kattığımız değeri sürekli artırıyoruz.
Kendi bankacılık yazılımını kendi kaynakları ile kodlayıp geliştiren, sektörde öncü bir bankayız. Bu alandaki nitelikli insan kaynağımız ve yenilikçi vizyonumuz ile bilgi teknolojileri alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyor, sektörde öncü ve fark yaratan ürün ve hizmetleri müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz.
Ana bankacılık uygulama ön yüzlerini günümüz trendlerine uygun olacak şekilde ve kullanıcı deneyimi odaklı web tabanlı yapılara dönüştürerek, teknolojik gücümüzü ve yeteneklerimizi sürekli geliştirmeye devam ediyoruz. Yapay zekâ, makine öğrenmesi ve büyük veriyi anlamlandırma gibi güncel bilimsel alanların ve bu teknolojilerin günlük faaliyet alanlarında kullanıldığı projelerimiz ile verimlilik odaklı çalışıyoruz.
Her gün milyonlarca bankacılık işlemi gerçekleştiren bir banka olarak günümüzde kurumların en değerli varlığının “veri” olduğunun bilincindeyiz. Veri analitiği, veri güvenliği ve veri yönetimine gösterdiğimiz önem çerçevesinde verinin doğru ve etkin kullanılması, veri kalitesinin artırılması için konuyla ilgili gelişmeleri dikkatle takip ediyor ve uyguluyoruz.
Veri analitiği, hızla değişen ve gelişen dünyada, işletmelerin daha hızlı ve isabetli kararlar alabilmelerini sağlayarak verimlilik, kârlılık ve sürdürülebilirlik gibi kritik konularda rekabet avantajı yaratmaktadır. Bu bakış açısı ile veri analitiği konusundaki çalışmalarımıza ve bu alandaki yetkin insan kaynağı yatırımlarımıza devam ediyoruz. Veriden değer üretme hedefimiz doğrultusunda analitik süreçlerimizi ve nitelikli insan kaynağımızın yeteneklerini geliştiriyoruz. Veri altyapısına yönelik çalışmalar kapsamında veri kaynaklarımızı genişletiyoruz. Veriye ulaşma ve analiz etme kabiliyetlerimizi güncel teknolojiler ile sürekli yeniliyoruz. Karar süreçlerinde veri kullanımını daha da yaygınlaştırmak ve kolaylaştırmak üzere birimlerimizin kendi raporlarını kolayca oluşturabilecekleri yeni iş zekâsı araçları geliştiriyoruz.
Bilgi Teknolojileri alanındaki etkinliğimizi çevik takımlarımızla güçlendirmeye devam ediyor, sürekli iyileştirme mottomuz ile sektörde öncü projeler geliştirme motivasyonumuzu canlı tutuyoruz. Çevikliği müşterilerimizin ihtiyaçlarını ön planda tutan ve tüm paydaşlarımız ile eşgüdümü sağlayan bir iş yapış yöntemi olarak ele alıyoruz. Çevik dönüşüm yolculuğumuzu 2023 yılında aramıza yeni katılan agile koçlar ve scrum takımlar ile devam ettirdik. 2023 yılında bu kapsamda Agile Koç sayımızı 7’den 11’e çıkardık.
2023 yılında VakıfBank Ar-Ge Merkezimiz V-Lab’da yapay zekâ, veri analitiği, müşteri deneyimi ve güvenlik gibi pek çok alanda fikir geliştirme ve iş birliği çalışmaları gerçekleştirmeye devam ettik. İnovasyon kültürünü kurum geneline yaygınlaştırmayı hedefleyen ve yenilikçi fikirlerle banka-çalışan-müşteri üçgeninde maksimum faydayı sağlamayı amaçlayan V-Lab İnovasyon Platformunu devreye aldık. Üçü dönemlik ikisi sürekli olmak üzere beş farklı kategoride fikir toplama programı açtık. Açık inovasyon yaklaşımıyla, platforma çalışanlar tarafından girilen fikirler sosyal medyada olduğu gibi görünür bir yapıda olup tüm çalışanlar tarafından görülebiliyor. Böylelikle bir çalışan hem kendi fikirlerini diğer kullanıcılarla tartışarak zenginleştirebiliyor hem de farklı fikirler görerek inovatif düşünme kaslarını geliştirebiliyorlar.
Ar-Ge Merkezimizde 2023 yılı içinde iş birimlerimizle mevcut süreçlerdeki potansiyel çalışma ve iyileştirme alanlarını belirlemek üzere çalıştaylar düzenledik. Süreç analizi çalışmaları yaparak otomatize edilebilecek akışları belirledik. İlave olarak çalışanların yetkinliğini artırmak için iş modeli mentörlüğü alanında eğitim ve çalıştaylar düzenledik. İnovasyon Odaklı Meetup Seminerleri gerçekleştirdik. Üniversiteler ve diğer Ar-Ge Merkezleri ile akademik danışmanlık ve iş birliği fırsatlarını değerlendirdik. FinTechler ve Startuplar ile yeni teknolojilerin Bankamızda uygulanabilirliğini değerlendirmek ve inovatif çözümlerin hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla iş birliği çalışmalarına devam ettik.
Güçlü teknolojik altyapımız, yenilikçi bakış açımız ve bilgi birikimimizle finans dünyasında dijital çağa öncülük etmeye bu dönemde de devam ettik. 2023 yılında 2.’sini düzenlediğimiz Bootcamp etkinliği ile yazılım alanında çalışmak ve kariyer yapmak isteyen gençlere önemli bir fırsat sunduk. Gençlerin sektörde en çok aranan becerileri kazanmaları için hazırladığımız ücretsiz ve online eğitim programı olan VakıfBank Fullstack Bootcamp etkinliğine oldukça yoğun bir katılım gerçekleşti. Türkiye çapında farklı illerden 6 binin üzerinde kişinin başvurduğu programda, ön elemeyi geçen adaylara uygulanan teknik test ve mülakatlar sonucunda 46 aday Bootcamp’e katılmaya hak kazandı. Bootcamp’e kabul edilen adaylara, 9 Eylül – 28 Ekim 2023 tarihleri arasında toplam 8 hafta süren eğitim programında, .NET, SQL, Angular teknolojilerinde temel eğitimler verdik. Eğitimin sonunda teslim edilen bitirme projesi ile adaylar, eğitim süresince öğrendikleri bilgileri uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buldular.
Geleneksel hale getirdiğimiz Hackathon yarışmasını 2023 yılında 3-5 Şubat tarihlerinde metaverse ortamında düzenlediğimiz bir açılış etkinliğiyle başlattık. Türkiye’nin dört bir yanından 100’den fazla katılımcının yarıştığı Hackathon’da takımların online olarak yarışması sonrasında, finale kalan takımları 28 Nisan tarihinde fiziksel olarak VakıfBank Genel Müdürlüğü’ne davet ettik. Finale kalan 10 takımın sunumlarını takım yetkinliği, özgünlük, yenilikçi teknoloji, iş modeli, tasarım, ticarileşme/ölçeklenme, sunum, yapılabilirlik, sosyal fayda ve prototip kriterlerine göre değerlendirdik. “En İyi Minimum Viable Product”, “En İyi Sosyal Girişim”, “En Yenilikçi Teknolojik Çözüm”, “En İyi Kullanıcı Deneyimi Tasarımı” ve “En Global Çözüm” kategorilerindeki ödüllerimizi sahipleriyle buluşturduk. Sosyal sorumluluklarımızdan biri olarak gördüğümüz bu etkinliği önümüzdeki dönemde de gerçekleştirmeye devam edeceğiz.
Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası olma vizyonumuz ile müşteri odaklı ve yenilikçi ürünlerimizi müşterilerimizin kullanımına sunmaya devam ederken bankacılık uygulamalarının dijital dönüşümünün riskleri de beraberinde getirdiğin farkındayız. Bu nedenle, siber saldırı riskleri, her türlü verinin güvenliği ve kişisel verinin korunması konuları yüksek önem verdiğimiz konular arasında bulunuyor. Bu alanlarda sürekli kendimizi geliştiriyor ve her geçen gün daha güvenli bir bankacılık deneyimi yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu alandaki çalışmalarımız sadece sektördeki rekabet gücümüzü perçinlemekle kalmıyor, aynı zamanda müşteri memnuniyetini ve Bankamıza olan güveni artırmamıza da katkıda bulunuyor.
GRI 3-3
Güvenlik stratejilerimizi belirlerken üç önemli faktör ön plana çıkmaktadır. Bunlardan ilki ve en önemlisi Bankamız stratejileri, ikincisi riskli alanlar ve tehdit yüzeyleri, üçüncüsü ise regülasyonlardır.
Regülasyonları, dijitalleşme ve artan veri hacmi gibi öğeleri de göz önünde bulundurarak tehditlere karşı etkin bir mücadele göstermeye çalışıyoruz. Bankamız stratejileri ile uyumlu, iş yapış biçimlerimizi destekler nitelikte güvenlik stratejileri oluşturmak için regülasyonları fırsata çeviriyoruz.
Regülasyonlar konusunda düzenleyici otoriteler tarafından yayımlanan mevzuatları yakından takip ediyor uyum konusunda gerekli çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yayınlanan Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’ne uyum konusunda gerekli çalışmaları tamamlamış durumdayız.
BDDK tarafından bu yıl içerisinde yayınlanan Elektronik Bankacılık Hizmetlerinde ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasında Kimlik Doğrulama ve İşlem Güvenliği için Sağlanması Gereken Kriterler Hakkında Genelge’ye uyum konusunda gerekli planlamaları yaptık ve ilgili plan dahilinde çalışmalara devam ediyoruz.
Swift Customer Security Framework, GİB Özel Entegratör Denetimi gibi denetimleri de başarı ile gerçekleştirdik. Tüm çalışmalara paralel olacak şekilde ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi alanlarında devam denetimlerini başarılı bir şekilde tamamlayarak ilgili sertifikasyonların devamını sağladık.
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na yönelik olarak tüm kanallarımızda aydınlatma yükümlülüğü kapsamında gerekli bilgilendirmelerin yapılmasını ve gerekli açık rızaların alınmasını sağlıyoruz. Bu kapsamda periyodik olarak Bankamız ile ilişkisi kalmamış müşteri bilgilerini düzenli olarak imha ediyoruz. Bu doğrultuda tüm kanallarımızda müşterilerimizin güvenliğini sağlamak adına gerekli çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında çalışanlarımıza bilgilendirme amaçlı eğitimler veriyoruz. Veri güvenliği konusunda veri keşfi, veri sınıflandırma ve veri sızıntısı önleme programları ile proaktif önlemler almış durumdayız.
İş yapış biçimlerimiz, değerli varlıklarımız ve bulunduğumuz sektörler tehditleri ve riskleri biçimlendiren ana faktörlerin başında gelmektedir. Finans sektörünü sadece Bankalardan ibaret değil Bankalara hizmet veren tedarikçiler ve altyapı yüklenicileri ile birlikte bir bütün olarak değerlendiriyoruz.
İş sürekliliği risklerini yönetmek için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Artan veri işleme miktarları ve yoğun trafikler DDOS tehditleri konusunda gerekli yatırımları tamamlamış durumdayız. Bu konuda operatörlerle ortak hareket ediyoruz.
Özellikle ülkemizin jeopolitik konumu dikkate alındığında siber saldırganların hedefi konumundayız. Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında önemli çalışmalar yapılsa da artık bunun bir siber terör riski boyutuna geldiğini kabullenerek bütünsel olarak yaklaşmak zorundayız. Ülkeler arası siber istihbarat paylaşımı bu konuda oldukça önem taşıyor. Bu doğrultuda siber tehdit istihbaratı konusunda önemli yatırımlar yaptık. Yine bu kapsamda yurt dışı üzerinden gelen zararlı trafiğin engellenmesine yönelik gerekli çalışmaları da tamamladık.
Finans sektörü için en önemli tehditlerin başında gelen marka değerinin korunmasına yönelik ilave çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle veri sızıntısı konuları, müşteri bilinci de dikkate alındığında hiç olmadığı kadar imajı ve marka değerini etkilemeye başladı. Diğer sektörlerden farklı olarak en ufak bir hatanın önemli finansal sonuçlar doğuracağı bilinciyle hareket ediyoruz. Yine marka değeri ile ilgili olarak sosyal medya hesaplarının yönetilmesine ilişkin süreçleri de gözden geçirdik.
Riskli alanlar dikkate alındığında dikkat çeken bir diğer önemli konu, özellikle pandemi ile birlikte kullanım oranı artan mobil bankacılıktır. Uzaktan müşteri edinimini destekleyen mevzuatın da çıkması ile birlikte müşteri sayılarında artış günden güne hissediliyor. Bu da beraberinde dolandırıcılık olaylarında çeşitliliklere yol açtı. Müşterilerimizin farkındalığını artırmak için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu bağlamda en önemli sorunlardan biri olarak öne çıkan sahte sitelerin kapatılmasında düzenleyici kurumların önderliğinde operatörlere önemli işler düşüyor. Bu dönemde artan dolandırıcılıklar nedeniyle yapay zekâ tabanlı kurumsal fraud çözümlerini değerlendirerek bunların Bankamıza kazandırılmasını sağladık. Tüm senaryoların yeni sistem üzerine aktarılması konusunda gerekli çalışmaları sürdürüyoruz.
Geçtiğimiz dönem en önemli ana başlıklarımızdan biri de yapay zekâ kullanımı oldu. Özellikle ChatGPT uygulamasının da son kullanıcıların hizmetine sunulması ile birlikte ilgili aracın zararlı yönde kullanıldığı uygulamaları görmeye başladık. VakıfBank olarak bunlara yönelik gerekli önlemleri de aldık.
Bununla birlikte artan veri işleme miktarı ve sürdürülebilirlik bulut teknolojileri konusunda inanılmaz gelişmelere neden oldu. Bu bağlamda birçok güvenlik üreticisi, çözümlerini bulut üzerine taşımaya başladı. Özellikle güvenlik yazılımları dikkate alındığında sürdürülebilirlik, ölçeklenebilirlik ve operasyonel maliyetler doğrultusunda regülasyonların izin verdiği ölçüde stratejiler oluşturuyoruz.
Önümüzdeki dönemde özellikle çevresel ve iklim riskleri ile beraber siber riskler artarak en üst seviyede hayatımızda olmaya devam edecek gibi gözüküyor. Tüm bu risklerin üstesinden bütünsel bir yaklaşımla mücadele ederek gelebileceğimizin farkındayız. Bu konuda en büyük avantajımızı her konuda olduğu gibi yetişmiş insan kaynağımız olarak görüyoruz. Siber risklerin yönetiminde insan, süreç ve teknoloji ekseninin temelinde insan kaynağının yattığının bilincindeyiz.
Web sitemizde yer alan Bankamızın Gizlilik Politikası’na https://www.vakifbank.com.tr/gizlilik-politikamiz.aspx?pageID=614 adresinden erişebilirsiniz.
GRI 3-3
2023 yılında da dijitalleşmeyi ve müşteri ihtiyaçlarını odağa alan pek çok uygulama hayata geçirdik; üretim hızımızı ve altyapımızı yeni ve değişen ihtiyaçlara uyumlu hale getirdik.