Doğal
Sermayemiz

Öncelikli Konular & SKA'lar

İklim Değişikliği ve Banka Çevre Performansı

SKA 13

ISO 14001 Belgeli Toplam Yerleşke Sayısı

Tüm Banka Lokasyonları

Çalışan Başına Enerji Tüketimi

3,48 MWh

Çalışan Başına Su Tüketim Miktarı

12,23 metreküp

Çalışan başına enerji tüketimi hesaplaması için sadece VakıfBank elektrik tüketimleri ve tüm VakıfBank personeli dikkate alınarak hesaplama yapılmıştır.

RİSKLER

Enerji kaynaklarının birim maliyetlerindeki ve tüketim miktarlarındaki artış

Doğal kaynakların kullanımı ve atık miktarındaki artış

Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımının iklim değişikliğine olumsuz etkisi

FIRSATLAR

Doğal kaynak tüketimini kontrol altına alarak karbon ayak izinin küçültülmesi

İklim değişikliği ve enerji verimliliği konularındaki eğitimler ile doğal kaynak kullanımı ve atık miktarının sınırlandırılması

Dijital dönüşümün doğal kaynak kullanımını azaltması

Özgün projeler ile iklim değişikliğine pozitif katkı sağlanması


İklim Değişikliği ve Banka Çevre Performansı

SKA 13

BİLİM TEMELLİ HEDEFLER GİRİŞİMİ’NE (SBTİ) HEDEFLERİNİ ONAYLATAN İLK TÜRK BANKASI OLDUK.

Onaylanan hedeflerimize göre, 2032’ye kadar 2021 yılındaki Kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarımızda 1,5°C ile uyumlu seviyeye getirmek için %51 azaltım hedefliyoruz.

Bankacılık faaliyetlerimizi uluslararası sürdürülebilirlik standartlarında gerçekleştirmeyi hedefleyerek, çevresel, sosyal ve yönetimsel performansımızı yükseltmeye, daha yaşanabilir bir gelecek için sürdürülebilirliği kurumsal stratejimize entegre etmeye devam ediyoruz. Çağımızın en önemli sorunu olan iklim değişikliğinin hem operasyonlarımız hem de sağladığımız finansman üzerinde etkileri olduğunun bilincindeyiz. Bu kapsamda iklim değişikliğinin yarattığı riskleri etkin şekilde yöneterek düşük karbonlu ekonomiye geçişte aktif rol oynamayı hedefliyoruz.

VakıfBank olarak Paris İklim Antlaşmasıyla öngörülen en fazla 1,5 °C’lik sıcaklık artışı hedefiyle uyumlu olarak Bankamız sera gazı emisyonlarını ölçme ve hedeflerini belirleme çalışmalarını sürdürüyoruz. 2019 yılında birçok öncü organizasyonun liderliğinde yürütülen Bilim Temelli Hedefler girişimine (Science Based Targets initiative) katılarak karbon emisyonu azaltım taahhüdünü açıklayan ilk Türk kamu kuruluşu olduk. Bu doğrultuda karbon emisyon azaltımına ilişkin bilim temelli hedeflerimizi belirleyerek SBTi’ye sunduk ve 2023 yılında hedefleri SBTi tarafından onaylanan ilk Türk Bankası olduk. Bilim Temelli Hedefler Girişimi tarafından onaylanan hedeflerimize göre, 2032’ye kadar 2021 yılındaki Kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarımızda 1,5°C ile uyumlu seviyeye getirmek için %51 azaltım hedefliyoruz. Ayrıca 2050 yılına kadar “net sıfır” emisyona ulaşabilmek için çalışmalarımıza başladık. SBTi tarafından onaylanan hedeflerimizin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, bu süreçte Yönetim Kurulumuzun belirlemiş olduğu yıllık azaltım hedeflerine ulaşmak için de çalışıyoruz.

  • %2 metrekare başına sarf edilen elektrik tüketimi,
  • %2 metrekare başına sarf edilen doğal gaz tüketimi,
  • %2 kişi başı kullanım suyu tüketimi,
  • %2 kişi başı kâğıt kullanımı,
  • %2 toplam karbon ve sera gazı emisyonu azaltımı

Yönetim Kurulu kararı ile 2015 yılında kurulan Çevre Yönetim Servisimizde 10 tam zamanlı çalışanımız görev yapıyor. Çevre Yönetim Servisi aracılığıyla çevresel performansımızı elektronik bir veri tabanı sistemi ile takip ederek sera gazı salımlarımızı ve enerji tüketimimizi etkin bir şekilde yönetiyoruz. Çevre Yönetim Servisimiz söz konusu verileri düzenli bir şekilde izlemenin yanı sıra denetliyor ve doğal kaynak tüketimlerini ve sera gazı salımlarını azaltmak için tüm birimlerimizi yönlendiriyor.

2023 yılında hassas bir enerji ve emisyon yönetimi gerçekleştirerek Kapsam 1 ve Kapsam 2 karbon emisyonumuzu 12.937 tCO2e seviyesinden 12.477 tCO2e seviyesine indirmeyi başardık. ISO 14064-1 sertifikası ile doğrulanan bu miktarın karşılığı olarak, temiz enerji kaynaklarından üretilen “12.500 Doğrulanmış Karbon Birimi” alarak üç yıl üst üste Karbon Nötr kuruluş olduk.

VakıfBank olarak ayrıca su kullanımı ve su kaynağı miktarlarının hesaplanıp doğrulanması, hedeflere ulaşılabilmesi, tam, tutarlı, doğru, faaliyetler ile uyumlu, şeffaf bir doğrulama süreci oluşturulması ve gelecek yıllarda yapılacak CDP beyanları için altyapı oluşturuyoruz. Bu kapsamda “ISO 14046 Water Footprint - Principles, Requirements and Guidelines” (ISO 14046 Su Ayak izi - Prensipleri, Gereklilikleri ve Rehberi) gereklerine uygun olarak “Su Ayak İzi Envanter Raporu” hazırlıyoruz.

Su güvenliği ve iklim değişikliğine ilişkin stratejilerimizi, performansımızı, bu alandaki risk ve fırsatları nasıl yönettiğimizi şeffaf bir şekilde yatırımcılarımız ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Bu kapsamda 2023 yılında Karbon Saydamlık Projesi (CDP) İklim Değişikliği Programı’nda, A skoru ile Global A Listesine girdik. Su Güvenliği Programı’nda da A- Skoru ile “Liderlik” seviyesine yükseldik. Böylece bu dönemde de sürdürülebilirlik alanında önemli başarılara imza attık.

Bankamızda enerji tüketimini azaltmak için verimi yüksek ürünler kullanmayı tercih ediyoruz. Bu bağlamda; merkezi ısıtma soğutma sistemlerini, enerji verimliliği yüksek sunucuları, A sınıfı inverterli klimaları, enerji verimli ürünleri kullanıyoruz. Aydınlatmalarda LED sistemleri kullanıyor, merkezi olarak bilgisayar ve telefonları, belirlenen saatlerden sonra kapatıyoruz.

İstanbul Finans Merkezi’ndeki Genel Müdürlük binamız için LEED Gold Sertifikası aldık. Bu kapsamda aydınlatma, iklimlendirme sistemleri gibi enerji tüketen sistemlerde Amerikan Enerji Verimliliği Standardına göre %28 enerji verimliliği sağlıyoruz. Projede hem yağmur suyu hasadı hem gri su arıtma sistemi uyguladık. Geri kazanılmış gri su desteğiyle birlikte bina içinde şebeke suyu kullanımında %45’in üzerinde tasarruf ediyoruz. Binanın inşaatı sırasında çıkan atıkların büyük bir bölümünün geri dönüşüme ve/veya geri kullanıma gönderilmesi ile atık sahasına giden miktarı da önemli ölçüde azalttık.

Ayrıca 2023 yılında Bankamızın İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binası ve tüm şubelerimizde (bağlı şubeler hariç) su arıtma sistemlerini devreye aldık. Bu uygulamamız ile plastik kullanımını minimuma indirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda 2022 yılı verilerine kıyasla 2023 yılında damacana ve pet şişe kaynaklı plastik tüketimimizi %62 oranında (yaklaşık 53 ton) azaltarak çevreye olan hassasiyetimizi göstermiş olduk.

Şirket araçlarından kaynaklanan emisyonlarımızı azaltmak amacı ile 2021 yılında hibrit araç kullanımına geçtik. 2023 yılı itibarıyla toplam 616 adet hibrit aracı kullanımına sunduk. İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binamıza elektrikli araçların kullanımına sunulmak üzere elektrikli araç şarj ünitelerini devreye aldık. Tüm bu uygulamalarla enerji tasarrufu sağlıyor, karbon salımlarımızın takibi ve raporlamasını Sera Gazı Emisyonu Veri Toplama ve Hesaplama Yönetmeliği’ne uygun olarak yapıyoruz.

2023 yılında enerji tüketimimizi azaltmak ve bu süreci Bankamız politikası haline getirebilmek için ISO 50001 Enerji Verimliliği Yönetim Sistemi sertifikası aldık.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2022-2023 denetim döneminde de ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi belgesini alarak bankacılık faaliyetlerimizin çevreye doğrudan etkilerini uluslararası standartlara uyumlu şekilde yönettiğimizi belgelendirdik. Tüm VakıfBank çalışanlarının ISO 14001 sertifikalı binalarda çalışmasını sağladık. Kağıtsız Bankacılık kapsamında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Dokümantasyonunu da elektronik veri tabanında takip ediyoruz.

Her yıl tüm lokasyonlarımızda Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan iç denetimler ve bağımsız denetçi firmalar aracılığıyla dış denetimler gerçekleştiriyoruz. Denetimlerde uygunsuzluk oluşması halinde düzeltici faaliyet formu oluşturarak sorunun çözümü için çalışmalar yapıyoruz. Oluşturduğumuz prosedürler ve Çevre Yönetim Sistemi ile çalışmalarımızda koordinasyon ve etkinliği sağlıyoruz.

  • Atık Kontrol Prosedürü
  • Çevre Boyutları Değerlendirme ve Kontrol Planları Prosedürü
  • İç Denetim Prosedürü
  • Uygunsuzluk ve Düzeltici Faaliyetlerin Tespiti Prosedürü
  • Yasal ve Diğer Gerekliliklerin Belirlenmesi ve Takibi Prosedürü
  • Yönetimin Gözden Geçirilmesi Prosedürü

Çevresel etkimizi azaltmak adına atıklarımızın yönetimini de önemsiyor, tehlikeli atıklarımızı ayrıştırıyor ve kişi başı atık oluşum miktarlarımızı azaltma çalışmaları yürütüyoruz. Tehlikeli ve tehlikesiz atıklarımızın yönetimini de tamamlayarak yerel ve uluslararası mevzuatlara uygun hale getirdik. Geri dönüşümlü atıkları ve tehlikeli atıkları ayrıştırıyor ve çevreye zarar vermeden bertarafını sağlıyoruz. Ayrıca tüm lokasyonlarımızda geri dönüşüm kutuları bulundurarak geri dönüşüm oranımızı artırmaya devam ediyoruz.

İklim değişikliği ile mücadelede sürdürülebilir kalkınmanın finansmanının önemli bir yeri olduğunun farkındayız. Bu kapsamda yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik vererek sürdürülebilir enerji yatırımlarına ve projelerine finansman desteği sağlıyoruz. 2023 yılında toplam kurulu güç miktarı 1.515 MW olan 131 adet yenilenebilir enerji projesine 5,2 milyar TL’nin üzerinde finansman desteği sağladık. Önümüzdeki dönemde de yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği projelerine finansman desteği sağlamaya devam edeceğiz.

2023 yılında ISO 14064 sertifikası ile doğruladığımız Kapsam 1+2 sera gazı emisyonlarımızın fazlasını dengeleyerek karbon nötr banka olduk. Hedeflediğimiz gibi 2023 yılında da elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgeleyen uluslararası sertifikasyon sistemi olan I-REC‘e dahil olduk. Bu dönemde elektrik tüketimimizi (yurt dışı hariç) %100 yenilenebilir enerji olarak temin ettik. Çevre verilerimize buradan uluşabilirsiniz.

Çalışanlarımıza enerji verimliliği ve iklim değişikliği konularında eğitimler vererek, bu konularda bilinci artırmak ve hem Banka içinde hem de Banka dışında enerji tasarrufu, atıkların kaynağında ayrıştırılması gibi konularda çevreye duyarlı davranış modellerini geliştirmeye çalışıyoruz.

Banka çalışanlarının sürdürülebilirlik vizyonunu daha etkin benimsemesi amacıyla yürütülen sürdürülebilirlik eğitim faaliyetlerine 2023 yılında hız kazandırdık. Bu dönemde sürdürülebilirlik konulu e-öğrenme eğitimine 10.723 çalışanımız katılım sağladı.

Bu kapsamda 2023 yılında çalışanlarımıza 47.799 saat çevrimiçi sürdürülebilirlik konulu eğitim, 12.276 saat çevrimiçi çevre konulu eğitim verdik. Ayrıca, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kapsamındaki eğitimlerimiz sayesinde 2023 yıl sonu itibarıyla 1.529 çalışanımızı sertifikalandırdık; böylece 940 şubemizde en az bir sertifikalı çalışanımız bulunuyor. 2023 yılında tüm çalışanlarımıza hem dijital hem de sınıf içi ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi eğitimi atadık. 6.435 çalışan bu eğitimden faydalandı. Sıfır Atık Projesi kapsamında E-Sıfır Atık Eğitiminden 12.617 çalışan faydalandı.

Sürdürülebilir bankacılık kapsamında tüm çalışanlarımıza geri dönüşüm kapaklı ve FSC belgeli kağıttan oluşan kurumsal tanıtım materyalleri (defter,takvim,küpnot) ulaştırdık. Bankamızda yeni işe başlayan çalışma arkadaşlarımıza da yine geri dönüşüm ürünlerden oluşan (mısır nişastasından powerbank, kraft kağıt mektup, bambu termos vb) teknolojik ve kullanışlı “Hoşgeldiniz Kit”leri gönderdik. Yine bu dönemde Bankamız Genel Müdürlüğü’nün İstanbul Finans Merkezi’ne taşınmasının ardından binada arıtma suyu kullanımını artırmayı ve pet şişe kullanımının azaltılmasını teşvik etmek için cam matara dağıttık. Filtre kahve atıklarından kaynaklanan karbon salımının önüne geçmek amacıyla İstanbul Finans Merkezi Genel Müdürlük binasında filtre bazlı kahve atıklarını toplamaya başladık.

Ayrıca bu dönemde Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD)’nin yürüttüğü plastik kampanyasına destek amacıyla çalışanlar tarafından toplanan 2,4 tondan fazla plastik kapakla 4 ihtiyaç sahibinin tekerlekli sandalyeye kavuşmasını sağladık.

Her yıla bir VakıfBank Ormanı projesi kapsamında çalışanlarımızın katkılarıyla oluşan 5 orman için fidan dikimleri gerçekleştirdik.

Çevreyi korumak ve doğal kaynakların sürekliliğinin sağlanmasına yönelik çevresel performansımızı sürekli iyileştirmek hedefi ile sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında oluşturduğumuz Çevre Politikamıza https://www.vakifbank.com.tr/Default.aspx?pageID=2779 adresinden erişebilirsiniz.

Yenilenebilir Enerji Türü-2023 Finanse Edilen Proje Sayısı Projelere Sağlanan Finansman Tutarı (TL) Kurulu Güç (MW)
BİYOGAZ 1 5.000.000 0,03
GES 129 5.106.966.599 1.503
JES 1 46.882.176 12
Genel Toplam 131 5.158.848.776 1.515

Bağımsız Denetim Kuruluşu tarafından sınırlı güvenceye tabi tutulmuştur.

GRI 3-3, 201-2